nieuws

Vlees goedkoper dan in 1995

Industrienieuws

DOETINCHEM – Karbonades, speklappen, hamlappen en schnitzels zijn in de Nederlandse supermarkt goedkoper dan in 1995.

Vlees goedkoper dan in 1995

DOETINCHEM – Karbonades, speklappen, hamlappen en schnitzels zijn in de Nederlandse supermarkt goedkoper dan in 1995.

Door prijsstunts in de supermarkten betalen consumenten ondanks een inflatie van 30 procent hetzelfde of minder voor hun varkensvlees. Dat blijkt uit een uitgebreid prijsonderzoek van weekblad Boerderij.

Inflatie
Een kilo hamlappen of schouderkarbonades kost sinds 2001 één euro minder. Ook is het prijsverschil tussen slagers en supermarkten sterk opgelopen. De supers vragen hetzelfde of minder voor hun varkensvlees, terwijl de slagers de algemene inflatie volgen met hun prijsstijgingen.

Consumptie
Per kilo moest de consument in 1995 een bedrag van € 6,35 neertellen. Nu is dat € 5,35. Omgerekend naar de inflatie zou het € 8,25 moeten zijn, om in waarde gelijk te blijven. De slager volgt de inflatietrend wel. Overigens heeft de lagere prijs van varkensvlees in de supermarkt niet tot een hogere consumptie geleid. Deze is gelijk gebleven.

Overschot
Als voornaamste reden voor de prijsdalingen van varkensvlees in de supermarkten wordt het overschot van vlees op de Europese markt genoemd.
Vleesverwerkers die niet aan de wensen van de inkooporganisaties van supermarkten willen voldoen, worden ingeruild voor vleesleveranciers die dat wel willen. Ook de concurrentiedruk tussen supermarkten onderling draagt bij aan de prijsdalingen.

Lees ook:
Varkensvlees duurder bij Jumbo (11 augustus 2008) 
Supers verdienen kwart van prijs varkensvlees (21 jli 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkensvlees

Reageer op dit artikel