nieuws

Vion wil kwaliteit vooraf beter meten

Industrienieuws

SON EN BREUGEL – Vion wil jaarlijks miljoenen euro’s besparen via een systeem om de vleeskwaliteit in slachterijen beter te kunnen meten.

Vion wil kwaliteit vooraf beter meten

SON EN BREUGEL – Vion wil jaarlijks miljoenen euro’s besparen via een systeem om de vleeskwaliteit in slachterijen beter te kunnen meten.

Door kwaliteitskenmerken van het vlees al in de slachterij te bepalen, kan het vleesconcern beter inspelen op de markt en zo zijn exportpositie versterken.

Denk bijvoorbeeld aan de kleur van vlees, verduidelijkt Vion-manager R&D Ronald Klont in Vion-magazine ProVisie. De Japanse markt vraagt donker vlees en gemarmerd vet, terwijl de Nederlandse consument liever wat lichter, vetarmer vlees ziet. ‘Door parameters in de slachterij te meten, kunnen we specifiek voor diverse markten, vlees met bepaalde kenmerken sorteren.’

Drippercentage
Zo is het percentage drip (de mate waarin vlees vocht vasthoudt) een belangrijke indicator voor de vleeskwaliteit. Een hoog drippercentage bij vlees oogt minder smakelijk en zorgt dus voor minder verkopen. ‘Het verlagen van het drippercentage met een half procent, levert 3 tot 3,5 miljoen euro per jaar aan extra omzet op.’

Voor een optimale waarde van het vlees zou bovendien de gemiddelde pH-waarde van vlees (die voor varkensvlees schommelt tussen 5,2 en 6,0, met een gemiddelde van 5,6) iets omhoog mogen. Dit zou al eerder in de keten, bijvoorbeeld al bij het varkensbedrijf, kunnen worden gedaan.

Kinderschoenen
Het ontwikkelen van een methode van kwaliteitsmeting en automatische uitsortering in de slachterij staat overigens nog in de kinderschoenen. Op dit moment wordt in kaart gebracht welke processen in de verschillende Vion-slachterijen van invloed zijn op de kwaliteit van het vlees.

En omdat er een verband is tussen de snelheid van koelen, pH-daling en dripverlies, wordt ook gekeken naar wellicht andere koeltechnieken en de technieken om de pH-waarde van het vlees te meten.

Het onderzoek bij de slachterijen van Vion loopt nog zeker twee, drie jaar. Pas dan kan gedacht worden aan het praktijkrijp maken van een dergelijk systeem.

Lees ook:
Vion stapt ook in vis (27 juni 2008)
Vion verruimt gewicht beren Britse baconmarkt (19 mei 2008)
Vion boert goed in 2007 (+ download jaarverslag (24 april 2008)
Vion stapt in eigen merk (16 november 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Vion

Reageer op dit artikel