nieuws

Vion mag Grampian overnemen

Industrienieuws

BRUSSEL – EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is akkoord met de overname van Britse vleesverwerker Grampian door Vion.

Vion mag Grampian overnemen

BRUSSEL – EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is akkoord met de overname van Britse vleesverwerker Grampian door Vion.

De overname maakt Vion niet zo dominant dat het volgens Kroes leidt tot een belangrijke belemmering van de concurrentie, meldde ze donderdag.

Vion koopt en slacht vee en verwerkt het vlees tot producten in voornamelijk Nederland en Duitsland. Grampian doet hetzelfde maar dan in Groot-Brittannië.

Volgens een onderzoek van de Commissie zouden de activiteiten van de partijen elkaar voornamelijk overlappen in de markten voor vers en verwerkt varkensvlees. Gezien de minieme toename van het marktaandeel in de markt voor vers varkensvlees en de betrekkelijk lage marktaandelen in de markt voor verwerkt varkensvlees zijn er geen mededingingsbezwaren, zo stelt de Commissie.

Vion heeft nu 16.200 medewerkers en boekte vorig jaar een omzet van 7,1 miljard euro. De onderneming is daarmee een van de grotere voedingsbedrijven ter wereld. De uiteindelijke aandeelhouder van Vion is de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de organisatie van 18.000 boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland.

Lees ook:
Uitsluitsel overname Grampian voor eind juli (17 juli 2008)
Vion overweegt verkoop onderdelen Grampian (23 juni 2008)
UK ontvangt Vion met open armen (17 juni 2008)
Ton Christiaanse leidt Vion UK (16 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Vion en Grampian

Reageer op dit artikel