nieuws

Vion jongste slachtoffer van Wakker Dier

Industrienieuws

AMSTERDAM – Vion is het nieuwste slachtoffer van Wakker Dier.

Vion jongste slachtoffer van Wakker Dier

AMSTERDAM – Vion is het nieuwste slachtoffer van Wakker Dier.

Op de radio is sinds vandaag een spotje te beluisteren waarin mensen worden opgeroepen een protestmail te sturen aan het vleesbedrijf.

In de spot wordt gesteld dat Vion ‘nog steeds onverdoofd gecastreerde varkens slacht’. Wakker Dier doelt dan op de biggen die voor de buitenlandse markt zijn bedoeld.

Overbodig
Vion noemt de radiocampagne ‘voorbarig en overbodig’. ‘In november 2007 is de zogenaamde Verklaring van Noordwijk opgesteld. Hierin staat dat Nederlandse supermarkten per 1 januari 2009 alleen nog maar vers varkensvlees verkopen van verdoofd gecastreerde biggen. De partijen werken er nu hard aan om aan de ambities van het convenant te voldoen’, aldus de vleesverwerker.

Buitenland
Wakker Dier vindt de actie zeer zeker niet voorbarig. ‘Vion wekt onterecht de indruk dat de ‘verklaring van Noordwijk’ ook geldt voor biggen voor de buitenlandse consumptie. Dat is niet het geval’, zegt beleidsmedewerkster Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

‘De verklaring van Noordwijk geldt alleen voor biggen voor de Néderlandse consumptie en dat is maar ongeveer één derde van alle biggen die door de Vion worden geslacht. De overige tweederde van de biggen die Vion slacht, wordt nog gewoon onverdoofd gecastreerd’, gaat ze verder.

‘Sterker nog, de VION zet de rem op het gehele proces en wil de verdoofde castratie uitstellen tot januari 2009, in plaats van juli 2008. ‘Een grote multinational die een omzet van miljarden heeft, kan natuurlijk niet de ene dag een verklaring ondertekenen en vervolgens die niet nakomen. Vandaar onze campagne.’

Lees ook:
Akkoord over verdoving castratie biggen (28 november 2007)
Snack- en vleeswarensector buigen voor Wakker Dier (12 november)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Wakker Dier
Alle berichten over Vion
Alle berichten over biggencastratie

Reageer op dit artikel