nieuws

Vion gaf geen notering uit

Industrienieuws

BOXTEL – Vion Food Nederland heeft gisteren geen notering uitgegeven. Dit gold zowel voor de varkensprijs als de prijzen van de vleesonderdelen.

Vion gaf geen notering uit

BOXTEL – Vion Food Nederland heeft gisteren geen notering uitgegeven. Dit gold zowel voor de varkensprijs als de prijzen van de vleesonderdelen.

Als gevolg van de dioxine-kwestie in Duitsland is de situatie op de vleesmarkten in Europa dusdanig ongewis dat geen prijs kon worden genoteerd. Afgelopen vrijdag maakten de Duitse slachterijen bekend dat de prijs van het Duitse varken met 23 cent per kilo omlaag gaat. Hoewel het Nederlandse vlees dioxinevrij is, reageren klanten van Vion Food Nederland afwachtend en terughoudend.

Voorbereid
Nederlandse varkenshouders pleiten ervoor dat de supermarkten in Nederland hun varkensvlees kopen. Vion is erop voorbereid om een toenemende vraag uit de Nederlandse markt te kunnen invullen.

Good Farming concepten
Samen met Albert Heijn werkt Vion aan een afzonderlijke prijszetting van geleverde varkens uit het marktconcept Good Farming Star. Dit product is van Nederlandse origine en is onlangs in de markt gezet door Albert Heijn, Vion en varkenshouders. Het vlees draagt het Beter-Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Vion onderzoekt op dit moment ook de uitbetalingscapaciteit aan trouwe varkensleveranciers binnen de andere marktgerichte Good Farming concepten.

Particuliere opslag
Om de dioxinekwestie te beëindigen en het consumentenvertrouwen zo spoedig mogelijk te herstellen pleit VION voor een particuliere opslagregeling van vlees uit de gebieden in Duitsland die door het dioxineschandaal zijn getroffen.

Zorg en inspanning
VION deelt de grote zorg van varkenshouders over het effect van de prijsval in Duitsland op de Nederlandse prijszetting als gevolg van de Duitse dioxinekwestie. VION kan echter op basis van zijn Europees marktaandeel van 5% de markt niet verder beïnvloeden of naar zijn hand zetten. Niettemin spant Vion zich maximaal in, gegeven de marktsituatie, voor de prijs van het Nederlandse varkensvlees. Vion is daarom ook nauw betrokken bij intensief ketenoverleg met alle schakels uit de kolom, inclusief contact met de overheid.

NVV-brief
De NVV heeft de slachterijen via een brief om een andere manier van prijsvorming gevraagd, waarbij vormen van overleg worden voorgesteld. Vion heeft de brief beantwoord. Daarbij is aangegeven dat de dioxinecrisis in Duitsland en de gevolgen voor het Nederlandse varkensvlees prioriteit hebben. Vion gaat in een latere fase het overleg aan met varkenshouders over structurele vragen rond prijsvorming. Daarbij staat voorop dat Vion de bepalingen van de mededingingsautoriteit zal respecteren.

Lees ook:
Varkensboeren blokkeren vandaag slachterijen (18 januari 2011)
Noodkreet NVV richting slachterijen (12 januari 2011)
Dioxineschandaal breidt zich uit (15 januari 2011)
AH garandeert dioxinevrij vlees (13 januari 2011)
Vion sluit tijdelijk slachthuizen in Duitsland (12 januari 2011)
Tönnies: situatie vleesmarkt rampzalig (12 januari 2011)
China weert Duits varkensvlees en ei (12 januari 2011)
Dioxine ook in Duits varkensvlees (12 januari 2011)
Besmet Duits veevoer naar Denemarken (11 januari 2011)
Dioxine aangetroffen in kippenvlees (8 januari 2011)
Dioxine in diervoeding al sinds maart (7 januari 2011)
Dioxineschandaal Duitsland escaleert (5 januari 2011)
Meeste meldingen dioxine in Iers vlees (17 juli 2009)
China onderschept Iers dioxinevlees (26 januari 2009)
Colruyt haalt ‘dioxineworst’ terug (2 januari 2009)
Ierse supers leggen karbonade weer in schap (10 december 2008)
Vion ontdekte dioxine in Ierse vleesproducten (9 december 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Meer berichten over dioxine

 

Reageer op dit artikel