nieuws

Vion doet mee in MRSA-bestrijding

Industrienieuws

WAGENINGEN – Het bedrijf EBI Food Safety wil samen met Vion en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar de inzet van virussen ter bestrijding van de MRSA-bacterie.

Vion doet mee in MRSA-bestrijding

WAGENINGEN – EBI Food Safety wil samen met Vion en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar de inzet van virussen ter bestrijding van de MRSA-bacterie.

MRSA, de Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus, is niet levensbedreigend, maar kan bij zieken zeer moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken.

Ook bij varkensslachters
De MRSA-bacterie komt behalve in ziekenhuizen ook veelvuldig voor in de varkens- en vleeskalverhouderij. Ook varkensslachters staan bloot aan de MRSA-bacterie. Om die reden is Vion bij de proef betrokken.

De virussen die EBI Food Safety wil inzetten tegen de MRSA-bacterie worden ook wel bacteriofagen of bacterievreters genoemd.

‘Omdat steeds meer bacteriën resistent worden voor antibiotica wordt gebruik van bacterievreters nu als een goede mogelijkheid gezien’, zegt professor Jaap Wagenaar van de faculteit Diergeneeskunde in de Gelderlander.

Minder antibiotica
‘Als de bacterievreters effectief zijn, leidt dit tot een lager gebruik van antibiotica en is bestrijding van resistente bacteriën mogelijk. Bacterievreters zijn ongevaarlijk voor mens en dier.’

Gebruik van bacteriofagen heeft overigens beperkingen. ‘Bacteriën kunnen er namelijk ongevoelig voor worden’, aldus Wagenaar.

Volgens hem zal grootschalig gebruik van bacteriofagen in de varkenshouderij nog wel even op zich laat wachten. 

Lees ook:
Vion boert goed in 2007 (+ download jaarverslag (24 april 2008)
MRSA vaakst op kip en kalkoen (4 maart 2008)
Brit bezorgd om Nederlands varkensvlees (25 juni 2007)
Vrijwel geen antibiotica in Belgisch vlees (22 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over MRSA
Alle berichten over Vion

Reageer op dit artikel