nieuws

Verzet tegen toelating ‘chloorkip

Industrienieuws

BRUSSEL – Een meerderheid van de ministers van Landbouw van EU-landen heeft bij de Europese Commissie maandag aangedrongen geen ‘chloorkippenvlees’ toe te staan.

Verzet tegen toelating ‘chloorkip

BRUSSEL – Een meerderheid van de ministers van Landbouw van EU-landen heeft bij de Europese Commissie maandag aangedrongen geen ‘chloorkippenvlees’ toe te staan.

Dat is kippenvlees dat is behandeld met chloor, om ziekteverwekkers als salmonella tegen te gaan.
EU-commissaris Androula Vassiliou (Gezondheid) onderzoekt nu de voor- en nadelen van chloorbehandeling. Zodra dat klaar is volgt een voorstel aan de EU-landen.

Als het huidig EU-verbod op de chloortechniek verdwijnt, leidt dat tot een grote import van ‘chloorkippen’ uit de Verenigde Staten. In de VS is de techniek heel gangbaar. De EU-landen bestrijden salmonella nu door strikte hygiëneregels in de kippenhouderijen en -slachterijen.

Frankrijk behoorde maandag opnieuw tot de grootste tegenstanders van kippenvlees dat is behandeld met chloor. De Franse minister Michel Barnier had zich bij eerder EU-beraad ook al kritisch uitgelaten over ‘Amerikaanse chloorkippen’.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wilde nog geen standpunt innemen. ‘Er vindt nog onderzoek plaats. We moeten niet voor de troepen uitlopen’, zei Verburg, die wel aangaf dat de huidige hygiëneregels van kippenhouders tegen salmonella niet zomaar overboord gegooid mogen worden.

De minister vindt dat ook de EU-commissarissen niet op de conclusies vooruit moeten lopen. Verburg hekelde daarmee de Duitse EU-commissaris Günter Verheugen(Industrie). Die is voorstander van de chloorbehandeling, vooral onder Amerikaanse druk. Commissaris Verheugen vreest voor verstoring van de handelsrelatie met de VS als Europa het Amerikaanse kippenvlees blijft weren.

Rundvlees
Overigens houdt de EU ook het Amerikaanse rundvlees buiten de grens, ondanks een veroordeling van wereldhandelsorganisatie WTO. Amerikaans rundvlees bevat veel hormonen die in de EU verboden zijn.

Lees ook:
De chloorkip komt eraan (15 april 2008)
Ook Frankrijk bezorgd om ‘chloorkip’ (14 april 2008)
Verburg kaart chloorkip aan bij Fischer Boel (10 april 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over chloor

Reageer op dit artikel