nieuws

Verstegen vervangt AZO kleurstoffen

Industrienieuws

ROTTERDAM – Verstegen Spices & Sauces heeft alle producten die de kleurstof AZO bevatten aangepast en vervangen door natuurlijke kleurstoffen.

Verstegen vervangt AZO kleurstoffen

ROTTERDAM – Verstegen Spices & Sauces heeft alle producten die de kleurstof AZO bevatten aangepast en vervangen door natuurlijke kleurstoffen.

Onder druk van de Engelse Food and Safety autority, een aantal NGO’s (Non Gouvermentele Organisaties) en Europarlementariërs is er een compromis afgesproken voor het gebruik van zes synthetische kleurstoffen. 

Synthetisch

Bij gebruik van de synthetische AZO kleurstoffen (Chinolinegeel (E104), Zonnegeel (E110), Ponceau 4R (E124), Tartrazine (E102), Carmoisine (E122) en Allurarood (E129)) dient men op producten die na 20 juli 2010 zijn geproduceerd, op het etiket te vermelden: ‘kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’. Ook heeft de EFSA de ADI (acceptable daily intake) van deze AZO kleurstoffen verlaagd.
 

Waarschuwing

Verstegen wil op geen enkele verpakking de bovengenoemde waarschuwing vermelden en heeft alle producten die één of meerdere van deze kleurstof bevatten aangepast. Dat houdt in dat deze AZO kleurstoffen uit de producten zijn verwijderd en vervangen door natuurlijke kleurstoffen. De producten zijn herkenbaar aan het speciaal ontworpen icoontje op het etiket (zie boven). Op deze manier worden afnemers ook niet geconfronteerd met een waarschuwing op het etiket.

Bij een belangrijke productgroep zoals schnitzelmixen heeft Verstegen een eigen techniek ontwikkeld om de krokantheid, droogheid en kleurstabiliteit als vanouds te waarborgen.
In specerijen en kruidenmengsels gebruikt Verstegen geen kleurstoffen. 

Lees ook:
Kleurstof mogelijk kankerverwekkend (9 juli 2007)
EFSA gaat kleurstoffen evalueren (11 december 2006)
 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over kleurstoffen

Reageer op dit artikel