nieuws

Verpakkingenbelasting vereenvoudigd

Industrienieuws

DEN HAAG – De verpakkingenbelasting wordt vereenvoudigd. Het aantal tarieven gaat omlaag.

Verpakkingenbelasting vereenvoudigd

DEN HAAG – De verpakkingenbelasting wordt vereenvoudigd. Het aantal tarieven gaat omlaag. Op flessen voor water, bier of frisdrank met een statiegeldregeling geldt een lager tarief.

Een deel van de maatregelen wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 ingevoerd. Dat blijkt uit de brief van staatssecretaris van financiën De Jager aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om een vereenvoudiging, maar geen verlaging van de verpakkingenbelasting. De begrootte opbrengst voor 2009 blijft 365 miljoen euro.

Forfait
Voor bedrijven die producten importeren komt er een forfait voor de verpakkingen, bijvoorbeeld X kilo papier of kunststof per bepaalde omzet of een bepaald volume. Bedrijven en sectoren kunnen daar een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst over sluiten.

Het aantal tarieven gaat omlaag van 16 naar 8. Logistieke hulpmiddelen als pallets, trolleys en grote kratten vallen niet langer onder de verpakkingenbelasting.

Bedrijven die voor voedingsmiddelenbedrijven producten verpakken hoeven geen verpakkingenbelasting meer te betalen. Dat moet de opdrachtgever doen.

Lees de informatie van het ministerie van financiën

Lees ook:
FNLI verbaasd over verpakkingstax (6 mei 2008)
Overheid vereenvoudigt Verpakkingsbesluit (4 april 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over verpakkingen

Reageer op dit artikel