nieuws

‘Veilig vlees’ niet altijd veilig

Industrienieuws

WAGENINGEN – Varkenshouders moeten aan de slachterij doorgeven of ze in de twee maanden voorafgaand aan de slacht antibiotica hebben toegediend aan de dieren. Die gegevens blijken niet betrouwbaar te zijn.

‘Veilig vlees’ niet altijd veilig

WAGENINGEN – Varkenshouders moeten aan de slachterij doorgeven of ze in de twee maanden voorafgaand aan de slacht antibiotica hebben toegediend aan de dieren. Die gegevens blijken niet betrouwbaar te zijn.

Van vlees dat na controle toch resten van antibiotica blijkt te bevatten, zei 90 procent van de varkenshouders dat er geen middelen waren gebruikt. Dat meldt De Telegraaf vandaag op basis van een onderzoek van Coen van Wagenberg van landbouwinstituut LEI van de Wageningen Universiteit.

Veiliger vlees

Van Wagenberg deed onderzoek naar manieren om varkenshouders te dwingen veiliger vlees te produceren. De EU schrijft voor dat er geen resten van antibiotica in vlees mogen voorkomen. In april stelde toenmalig minister van Landbouw Verburg een commissie in die naar verwachting binnenkort komt met voorstellen voor een aanzienlijke antibioticareductie in vlees.

Antibiotica in voedingsproducten zijn ongewenst, omdat mensen daardoor ongemerkt resistentie tegen bepaalde antibiotica kunnen opbouwen. Op den duur werkt het medicijn dan niet meer tegen ernstige ziekten die nu succesvol met antibiotica worden bestreden. De overheid probeert antibioticagebruik in de vleesproductie al lang uit te bannen, maar er zijn nog steeds dierhouders die de middelen toch gebruiken. Ook komen antibiotica voor in veevoeders. Op die manier kunnen slachtrijpe varkens ook ongemerkt antibiotica hebben binnengekregen. Van Wagenberg denkt om die reden dat een boetesysteem voor varkenshouders niet werkt. Een mogelijkheid zou wel zijn om een boer die meermalen slachtvee met antibioticaresten aanlevert, uit te sluiten van levering door het slachthuis.

Lees ook:
Deen kiest voor duurzaam varkensvlees (3 september 2010)
Dubbele omzet diervriendelijk vlees (22 juni 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over diervriendelijk
 

 

Reageer op dit artikel