nieuws

Vegan-streaker wil excuses van Paul de Leeuw

Industrienieuws

VUGHT -De vegan-streaker die zaterdagavond ten overstaan van 1,8 miljoen mensen door Paul de Leeuw werd uitgekleed, wil excuses. Dat zegt de dierenactivist vandaag in een interview tegen Meatandmeal.nl.

Vegan-streaker wil excuses van Paul de Leeuw

VUGHT -De vegan-streaker die zaterdagavond ten overstaan van 1,8 miljoen mensen door Paul de Leeuw werd uitgekleed, wil excuses. Dat zegt de dierenactivist vandaag in een interview tegen Meatandmeal.nl.

De vegan-streaker, kwam onaangekondigd binnenvallen tijdens Mooi Weer de Leeuw en schreeuwde dat vlees eten moord is. Paul de Leeuw vroeg hem even te wachten en scheurde – onder het mom dat streaken altijd naakt moet – even later de tangaslip van de dierenactivist. Die rende daarop naakt de studio uit.

Meatandmeal sprak de vegan-streaker vandaag:

Waarom heb je dit gedaan?
‘Ik wil aandacht voor dierenleed en veganisme. Dat kun je doen door flyers uit te delen, maar ik wil het op een ludieke manier doen. Puur om mensen wakker te schudden. Laatst deed ik iets soortgelijks op Jumping Amsterdam en het ABN-AMRO Tennistoernooi. Dierenactivisten worden altijd afgeschilderd als terroristen. Ik wil laten zien dat het ook anders is.

Was het niet gewoon vooropgezet bij Paul de Leeuw?
Nee. Het is precies gegaan zoals het op televisie was.

Hoe ben je binnengekomen?
Ik ben via de artiesteningang naar binnengaan en ben gewoon achter Annemarie Jorritsma en Henny Huisman aangelopen. Binnen heb ik een badjas en slippers aangetrokken en heb ik een tijdje in het restaurant gezeten.

En niemand die het vreemd vond?
Niemand heeft iets gezegd. Op een gegeven moment vroeg iemand wel wie ik was. Toen zei ik dat ik zo zou optreden. Vervolgens heb ik de badjas uitgedaan en ben ik de studio ingerend. Toen Paul de Leeuw vroeg of ik even wilde wachten, vond ik dat prima. Dan kwam er nog meer aandacht voor mijn boodschap. Was ik nog een tijdje in beeld.

Vind je het niet een beetje naiëf om te denken dat Paul de Leeuw je met rust zou laten?
Als je op bezoek gaat bij Paul de Leeuw, weet je dat je voor paal kan worden gezet. Maar geeft hem dit het recht om mij uit kleden? Ik wil dat hij zijn excuses daarvoor aanbiedt. Dat hij te ver is gegaan. Als hij dat niet doet, neem ik misschien andere stappen. Aangifte wegens aanranding misschien. Maar liever los ik het op een positieve manier op.

Schaamde je je?
Nee. Je hebt ook niet gezien dat ik mijn handen voor mijn geslachtsdeel deed. Ik vind het wel vervelend voor vrouwen of kinderen die noodgedwongen met naakt zijn geconfronteerd.

Denk je niet dat deze actie juist een averechts effect op je boodschap heeft?
Of ik nou belachelijk gemaakt ben of niet, héél veel mensen weten nu wel wat mijn boodschap is. Dierenleed mag je niet bagatelliseren. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Dat moet de mens doen. Ik probeer op deze manier mijn bijdrage te leveren, al is het niet precies gegaan zoals ik dacht.

Komen er nog meer soortgelijke acties?
Zeker. Ik laat mij niet tegenhouden. Ik zeg niet waar of wanneer. Dat moet een verrassing blijven.

Bekijk hier het fragment uit Mooi Weer de Leeuw

Kijk ook bij onze nieuwe stelling:
‘Radar, EénVandaag, Vrij Nederland. Allemaal reportages over sjoemelende slachterijen. Invloedrijke mensen met macht in politiek en media spelen onder één hoedje in de strijd tegen vlees.’ Stem mee.

Links:
Veganstreaker.nl
Peter Janssen Hyves

Lees ook:
Paul de Leeuw stript vegan-streaker (+ filmpje) (2 maart 2008) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over dierenactivisten

Reageer op dit artikel