nieuws

Varkensvleessector debet aan ruzies PVV

Industrienieuws

ZOETERMEER – De varkensvleessector (Vion, NVV, LTO) is voor het grootste deel oorzaak van de ruzies en problemen binnen het PVV-bestuur. Dat staat in het rapport van Sjors Kruiper, dat het PVV eerst niet openbaar wilde maken. Na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door Meatandmeal.nl en enkele andere media kwam het toch ter beschikking.

Varkensvleessector debet aan ruzies PVV

ZOETERMEER – De varkensvleessector (Vion, NVV, LTO) is voor het grootste deel oorzaak van de ruzies en problemen binnen het PVV-bestuur. Dat staat in het rapport van Sjors Kruiper, dat het PVV eerst niet openbaar wilde maken. Na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door Meatandmeal.nl en enkele andere media kwam het toch ter beschikking.

Het compromisloze optreden van ex-voorzitter Willy van Gemert van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wordt genoemd als een van de oorzaken van de problemen binnen het PVV-bestuur.

Van Gemert lag tot zijn vertrek in 2006 regelmatig overhoop met het bestuur. Wel zorgde hij er volgens Kruiper voor dat het productschapsbestuur minder ‘regentesk’ ging optreden.

Vion
Ook Vion wordt genoemd als een van de oorzaken van de ruzies. Kruiper spreekt over een ‘succesvolle, maar niet bewonderde opkomst van Vion’, binnen het PVV.

Bovendien zou de eigendomsstructuur van Vion complicerend werken. Een aantal bestuursleden verweet Vion in het verleden al te veel de dienst te willen uitmaken in het bestuur en te veel macht naar zich toe te trekken. Vion en LTO stonden ook aan de basis van het vertrek van Jos Ramekers, dat door Kruiper als ‘uiterst merkwaardig’ wordt bestempeld.
Het moeizaam functioneren van LTO onder voorzitter Doornbosch zou de sfeer binnen het PVV ook niet ten goede zijn gekomen.

Tazelaar
Verder zouden de na-effecten van de periode Tazelaar (voor Jos Ramekers de voorzitter van het PVV, red.) een rol hebben gespeeld. Kruiper licht dit verder niet toe, maar Tazelaar stond bekend als niet al te gemakkelijke en dominante persoonlijkheid.

Eigenbelang
De werkgevers binnen het bestuur zouden volgens Kruiper te veel aan het eigenbelang hebben gedacht dan aan het collectief belang.
Daarnaast was er gebrek aan onderling vertrouwen en waren er te veel ‘inner circles’ binnen de organisatie. ‘De bestuursvergadering is verworden tot een Haagse politieke arena’, schrijft Kruiper.

Meer over dit onderwerp:
PVV wil periode van ruzies afsluiten (31 oktober 2008)
PVV gooit deur dicht voor Ramekers (30 oktober 2008)

Lees ook:
Bonden witheet over handhaven Ramekers (13 juni 2008)
COV wil van PVV servicebureau maken
 (14 mei 2008)
Crisis in bestuur PVV
 (8 februari 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over het PVV
Alle berichten over Jos Ramekers
Alle berichten over Willy van Gemert

Reageer op dit artikel