nieuws

Vader en zoon ontkennen vleesschandaal

Industrienieuws

DENDERMONDE – Vleeshandelaren Patrick en Davy Blommaert van het Vlaamse bedrijf CSFF/Delireine ontkennen met klem tonnen vlees met slachtafval, op de markt te hebben gebracht.

Vader en zoon ontkennen vleesschandaal

DENDERMONDE – Vleeshandelaren Patrick en Davy Blommaert van het Vlaamse bedrijf CSFF/Delireine ontkennen met klem 250 ton vlees met slachtafval, op onder meer de Nederlandse markt te hebben gebracht.

Vader en zoon werden in 2004 aangehouden na een inval in hun vleesbedrijven CSFF en Delirein in Stekene. Zij werden er van verdacht ruim 250 ton inferieur kippenvlees te hebben verwerkt in frituursnacks die onder meer in Nederland terechtkwamen.

Botten en messen
In het vlees werden onder meer verband, afval van shoarmazaken, beenderen van schapen, blikjes, messen en moersleutels gevonden. Het vlees werd verwerkt in frituursnacks. Volgens de Belgische autoriteiten was het vlees alleen geschikt voor de productie van honden- en kattenvoer.

Clazing
Slachterij Clazing in Zevenhuizen nam destijds 3,5 ton af. Clazing verkocht de snacks met slachtafval vervolgens als halalvlees. Duizenden kipfrikadellen en –hamburgers kwamen dan ook waarschijnlijk massaal terecht bij islamitische slagers en snackbars en werden mogelijk geconsumeerd door voornamelijk moslims.
Het bedrijf zei destijds tegen Meat & Meal dat ondanks een recall nauwelijks vlees werd teruggevonden.

Ontkenning
Patrick Blommaert ontkende deze week voor de Belgische rechtbank nadrukkelijk het vlees voor snackproductie te hebben gebruikt.
Volgens Davy Blommaert werden er inderdaad kippenkarkassen uit Duitsland ingevoerd. ‘Maar dat is geen slachtafval. Van die karkassen kan nog 35 procent kippenvlees worden gebruikt, voor onder meer de productie van worsten, frikandellen en frituursnacks. We stelden wel vast dat de Duitse firma ons na een tijdje karkassen van slechtere kwaliteit leverde, daar hebben we ook onmiddellijk over geklaagd’, maakte hij de rechtbank duidelijk.

Momentopname
Vader en zoon ontkenden ook dat de hygiëne in de productieruimte te wensen overliet en dat er kans op besmetting van het vlees was. Ook dat zou slechts een momentopname zijn geweest, net op het ogenblik van de controle. Op 2 juni wordt het proces voortgezet.

Davy Blommaert werkt en woont nu in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Vader Patrick Blommaert uit Stekene is ondanks dat hij verdachte is in een vleesschandaal, nog altijd actief in de vleessector.

Lees ook:
Groot deel inferieure snacks spoorloos (18 juni 2004)
Medicijn uit slachtafval doodt vier mensen
 (21 februari 2008)
Berlijners aten 14 ton ‘vuile’ kebab (30 augustus 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleesschandalen

Reageer op dit artikel