nieuws

Uitsterven Zwitserse worst pijnigt Zwitsers

Industrienieuws

BERN – Het uitsterven van de typische Zwitserse worst Cervelat, houdt de gemoederen in Zwitserland tot in de hoogste kringen bezig. Er is zelfs een crisiscomité ingesteld.

Uitsterven Zwitserse worst pijnigt Zwitsers

BERN – Het uitsterven van de typische Zwitserse worst Cervelat, houdt de gemoederen in Zwitserland tot in de hoogste kringen bezig. Er is zelfs een crisiscomité ingesteld.

Het federale Zwitserse parlement boog zich donderdag over de ernstige schaarste. Een essentieel onderdeel van de worst, de buitenkant of het vel dat de boel bij elkaar houdt, is binnenkort niet meer voorradig.

Plan B
De minister van Economische Zaken, Doris Leuthard, heeft donderdag in de volksvertegenwoordiging gezegd dat zij hoopt dat de cervelaatschaarste van voorbijgaande aard is, maar ze erkende dat er toch een ‘Plan B’ moet worden opgesteld.

Alternatieven
Leuthard riep producenten op naar alternatieven te zoeken om de productie te verzekeren. De producenten betrekken het vel van de worst vooral uit Brazilië, dat de benodigde ingewanden van vee doorgaans in ruime mate uitvoert. Maar alarm over mond- en klauwzeer houdt Braziliaanse vleesproducten al sinds 2006 buiten de deur.

Rampsecenario
Een parlementslid, Rolf Büttiker, beklemtoonde dat het land met de huidige voorraad nog voor het einde van dit jaar zonder cervelaatworst komt te zitten. Het rampscenario dat de worstjes reeds opraken bij de Europese kampioenschappen voetbal in juni, pijnigt menig Zwitsers cervelaatliefhebber.

Büttiker, tevens voorzitter van de Zwitserse vereniging van vleesfabrikanten, is niet gerust op Leuthards aanpak. ‘Dit probleem mag niet worden onderschat’, waarschuwde hij. ,’De Cervelat behelst een mengeling van eenvoud, kampvuurromantiek en nationale trots.’

Crisicomité
Er is wel al een crisiscomité gevormd van veeartsen, worstenmakers en betrokken ambtenaren om de dreigende tekorten af te wenden of de dramatische gevolgen ervan te verzachten.

Lees ook:
Zwitserse Cervelat sterft uit (2 januari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Zwitsers en vlees

Reageer op dit artikel