nieuws

Tweede Kamer: (Nog) geen fusie VWA

Industrienieuws

DEN HAAG – De fusie tussen de VWA, Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektenkundige dienst (PD) moet voorlopig worden uitgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor uit- of zelfs afstel.

Tweede Kamer: (Nog) geen fusie VWA

DEN HAAG – De fusie tussen de VWA, Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektenkundige dienst (PD) moet voorlopig worden uitgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor uit- of zelfs afstel.

Dat bleek tijdens het debat met minister Verburg, naar aanleiding van het rapport van de commissie Vanthemsche.

Het rappport noemt onder meer de organisatie van de VWA ‘halfslachtig en mislukt’ en het ICT-systeem bouwvallig. Verburg wil de in het rapport geconstateerde tekortkomingen mede oplossen door de voorgenomen fusie die in 2012 moet worden afgerond.

Orde op zaken
PvdA en VVD vinden echter dat er vóór de fusie eerst orde op zaken moet worden gesteld bij de VWA, meldt het Agrarisch Dagblad. SP, Groen Links en PvdD vinden dat de fusie helemaal moet worden afgeblazen.

CDA en CU willen de fusie juist versnellen. Ook de PVV en SGP zijn voor de voorgenomen fusie. CDA en SGP vinden verder dat de kosten van het smanegaan zo min mogleijk op het bordje van de sector moet komen.

De Tweede Kamer gaat volgende week verder in debat over de perikelen rond de VWA.

Lees ook:
‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen’ (23 juni 2008)
Belg onderzoekt knelpunten slachtsector (21 april 2008)
Zorgen over fusieplan VWA-AID (28 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de VWA

Reageer op dit artikel