nieuws

Tönnies níet klaar voor geurdetectie

Industrienieuws

RHEDA-WIEDENBRÜCK – Het duurt nog zeker anderhalf jaar voordat de Duitse varkensslachter Tönnies op grote schaal kan werken met het elektronische detectiesysteem voor berengeur.

Tönnies níet klaar voor geurdetectie

RHEDA-WIEDENBRÜCK – Het duurt nog zeker anderhalf jaar voordat de Duitse varkensslachter Tönnies op grote schaal kan werken met het elektronische detectiesysteem voor berengeur.

Dat schrijft het Agrarisch Dagblad. Tönnies zou dat hebben verklaard tijdens het bezoek van een  Nederlandse delegatie aan de slachterij. Eerder had Tönnies aangekondigd al volgend voorjaar met berenvlees op de markt te komen.

Het CBL vroeg zich eind oktober nog af af waarom Tönnies wél een oplossing had gevonden voor de productie van vlees van ongecastreerde biggen en Vion niet. ‘Als blijkt dat de Duitsers inderdaad snel een oplossing hebben gevonden, dan zijn wij op het verkeerde been gezet’, zei Marc Jansen enkele weken geleden nog tegen Meatandmeal.nl.

Nu blijkt dus dat Tönnies ook nog niet klaar is voor de productie van vlees van ongecastreerde varkens. Vion beweerde enkele weken geleden al dat Tönnies niet verder was dan een proefopstelling.

Het systeem van Tonnies werkt met een elektronische neus op basis van gaschromatografie. Verwarmde monsters van berenkarkassen worden langs de neus gevoerd. Daarbij is het van belang om geen karkassen mét berengeur te laten passeren en aan de andere ant ook geen karkassen tegen te houden die geen berengeur hebben. dat moet dan ook nog eens met hoge snelheid gebeuren.

Lees ook:
Vion ‘not amused’ over uitspraken CBL (26 oktober 2008)
Partij voor de Dieren wil opheldering over Vion (26 oktober 2008)
Lidl Duitsland stapt niet over op ‘berenvlees’ (3 november 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over berengeur

Reageer op dit artikel