nieuws

Tests Westfort: Uitval berengeur hooguit 4 procent

Industrienieuws

GORINCHEM – Slachter Westfort heeft goede ervaringen met het slachten en verwerken van ongecastreerde beren. Eerste tests laten zien dat het aantal varkens met berengeur minder is dan 5 procent.

Tests Westfort: Uitval berengeur hooguit 4 procent

GORINCHEM – Slachter Westfort heeft goede ervaringen met het slachten en verwerken van ongecastreerde beren. Eerste tests laten zien dat het aantal varkens met berengeur minder is dan 5 procent.

Westfort, eensamenwerkingsverband van Lunenberg Vlees en Vleeshandel Egbert Kruiswijk, is de eerste slachterij die ongecastreerd slacht voor de binnenlandse retail.

Bak- en braadtest
Als onderdeel van het Milieukeur-concept wor-den alle ongecastreerde beren direct na de slacht gecontroleerd op een afwijkende geur, door middel van een zelf ont-wikkelde ‘bak- en braadtest.’

Sinds de start, begin dit jaar, zijn op deze ma-nier 7.500 beren getest op deze afwijkende berengeur. Afhankelijk van de gewichtsklasse vertoont 2 tot 4 procent van de beren een afwijkende geur. Dit ligt, volgens het bedrijf, ruim onder de verwachte 5 procent.

Geur neemt toe met gewicht
Het percentage beren met een afwijkende geur neemt wel toe naarmate het gewicht toeneemt. Vooral boven de 100 kilo geslacht gewicht is het duidelijk herkenbaar.

Eveneens opvallend, volgens Westfort, is dat bij lichte varkens (onder de 80 kilo geslacht gewicht) het percentage met afwijkende geur eveneens toeneemt. Het gaat hierbij in de rgel om varkens die groeivertraging hebben opgelopen.

‘Interessant alternatief’
Mede-initiatiefnemer Jaap de Wit sr. van Inkoop Oudewater: ‘We zijn ervan overtuigd dat ongecastreerd slachten een interessant alternatief kan zijn naast de reguliere kanalen en een belangrijke bijdrage kan betekenen voor een duurzame en financieel gezonde vleessector. De eerste resultaten zijn positief en sterken ons in deze overtuiging.’

Lees ook:
Rechtszaak dreigt voor Vion en supers (30 april 2008)
Oproep castratiestop wekt verbazing (25 april 2008)
Berengeur nauwelijks herkend en geproefd (24 april 2008)
Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen (2 april 2008)
Coop verkoopt als eerste ‘ongecastreerd vlees’ (6 september 2007)
Lof voor De Hoeve (6 september 2007)
Geurdetectie bij slachterij Westfort
(5 september 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over berengeur
Alle berichten over biggencastratie
Alle berichten over Westfort

Reageer op dit artikel