nieuws

Te veel aluminium in voedsel

Industrienieuws

PARMA – Een aanzienlijk deel van de mensen in de Europese Unie krijgt te veel aluminium binnen via voeding

Te veel aluminium in voedsel

PARMA – Een aanzienlijk deel van de mensen in de Europese Unie krijgt te veel aluminium binnen via voeding.

Dat meldde het EU-agentschap EFSA dinsdag op basis van studies in onder meer Nederland.

Mensen krijgen aluminium binnen via potten, pannen en folie. De stof kan de zenuwen en vruchtbaarheid aantasten. Volgens sommigen is er een verband met de ziekte van Alzheimer, maar het EU-agentschap ziet dat risico niet.

De EFSA stelt vast dat mensen wekelijks hooguit één milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht mogen consumeren. Onderzoeken tonen aan dat volwassenen gemiddeld tussen de 0,2 en 1,5 milligram per kilo per week binnenkrijgen. Bij kinderen is dat 0,7 tot 2,3 milligram. 

De Europese Commissie zegt in een reactie te gaan onderzoeken wat de voornaamste bronnen zijn van aluminium in voeding. Zonodig zal de Commissie bepaalde geur-, smaak- of andere stoffen aan banden leggen.

Lees ook:
Aluminiumverpakkingen ongevaarlijk in magnetron (8 maart 2006)
Uitvinding: barbecueën in een zak (21 september 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over verpakkingen

Reageer op dit artikel