nieuws

Slachterijziekte breidt zich uit

Industrienieuws

CHICAGO – De mysterieuze slachterijziekte in Amerika breidt zich uit. Inmiddels zijn er 24 gevallen bekend. Volgens nader onderzoek is het ‘een nieuw en uniek syndroom’.

Slachterijziekte breidt zich uit

CHICAGO – De mysterieuze slachterijziekte in Amerika breidt zich uit. Inmiddels zijn 24 gevallen bekend. Volgens nader onderzoek is het ‘een nieuw en uniek syndroom’.

Dat maakten onderzoekers van de Mayo Clinic in Rochester bekend, tijdens de zestigste jaarlijkse American Academy of Neurology (AAN) in Chicago.

Het onderzoek startte vorig jaar nadat elf medewerkers van een varkensslachterij in Austin ziek werden. Hierna bleken ook medewerkers in drie andere slachterijen in Amerika ziek geworden te zijn. De medewerkers spoten varkenshersenen met een hogedrukspuit uit de schedels.

Er zijn 24 ziektegevallen bekend terwijl een aantal mogelijke gevallen nog onderzocht wordt. Tot nu toe hebben 18 patiënten daadwerkelijk de ziekte.  

De ‘slachterijziekte’ is een neurologische aandoening onder de naam PIN (Progressive Inflammatory Neuropathy).

Branderig
Het onderzoek richtte zich op de medewerkers van de fabriek in Austin. Alle zieke medewerkers daar waren getroffen door stoffen die de zenuwen hadden beïnvloed waardoor ze hun benen niet meer goed konden bewegen. Ook hadden ze last van verdoofdheid, extreme moeheid en een branderig gevoel.

Elektrodiagnostische tests tonen aan dat de patiënten schade aan het centrale zenuwstelsel hebben opgelopen. De schade zit zeer dicht bij de zenuwen, hooguit op de verbinding met de spieren.

Verhoogde eiwitwaarden
Dertien van de vijftien patiënten hadden verhoogde eiwitwaarden in de vloeistoffen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Bij alle patiënten was er bewijs voor activering van hun immuunsystemen. Zo hadden ze specifieke antistoffen geproduceerd die nog niet eerder zijn aangetroffen.

Onderzoeker Daniel Lachance: ‘Het lijkt een nieuw syndroom van polyradiculoneuropathie, oftewel een nieuwe neurologische verstoring die veroorzaakt wordt, doordat het eigen immuunsysteem reageert op iets in de werkomgeving waar deze individuen in werkten.’

In Nederland heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld over de slachterijziekte.

Lees ook:
‘Slachterijziekte’ steekt kop op in VS (5 februari 2008)
Elf Amerikaanse varkensslachters ernstig ziek (6 december 2007)
Zeldzame Q-koorts velt elf slachters (20 juli 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkensslachterijen

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel