nieuws

Slachterij Midden-Nederland voor de rechter

Industrienieuws

TWELLO – Slachterij Midden-Nederland in Twello stond maandag voor de economische politierechter in Zutphen omdat het bedrijf niet altijd even hygiënisch zou werken. Mulder beticht de VWA van ‘mierenneukerij’.

Slachterij Midden-Nederland voor de rechter

TWELLO – Slachterij Midden-Nederland in Twello stond maandag voor de economische politierechter in Zutphen omdat het bedrijf niet altijd even hygiënisch zou werken. Eigenaar Bert Mulder beticht de VWA van ‘mierenneukerij’.

Omdat Mulder tijdens de rechtszaak controleformulieren van de VWA kon overleggen waarop werd gemeld dat er géén onhygiënische toestanden hadden plaatsgevonden, heeft de rechter de zaak uitgesteld. 

De Officier van Justitie gaat de zaak opnieuw onderzoeken. Ook laat hij onderzoeken waar de verschillen tussen de inspecteur en de VWA-rapporten vandaan komen.

Volgens de Twellonaar blijkt uit microbiologische tests keer op keer dat er met het vlees uit zijn schapenslachterij niets mis is. ‘Als de VWA dat wel vindt, dan moeten zíj ook tests laten uitvoeren. Dan kunnen we die naast elkaar leggen. Dan heb je pas echt bewijs.’

Mierenneuker
Volgens Mulder heeft zijn bedrijf te maken met een VWA-inspecteur die geen flauw benul heeft van het werken in een slachterij.
‘Ik heb de VWA gevraagd om een tweede inspecteur als deze meneer weer bij ons komt controleren’, aldus de Twellose slachter. ‘Het is zo’n vreselijke mierenneuker; we hebben zelfs al eens gezien dat hij met een lampje de anussen van de schapen controleert.’

Schapenvet
Volgens Mulder schrijft hij processen-verbaal voor zaken die gewoon in orde zijn. ‘We hadden bijvoorbeeld schapenvet in een grote bak in een koelcel staan. Daarnaast stond een andere bak met precies hetzelfde vet, maar dat was verkocht aan een petfood-fabrikant. Formeel is het op dat moment catgorie 2 of 3 materiaal en mag het niet meer bij elkaar in één cel staan. Maar het ging om precies hetzelfde product als in de andere bakken. Deze meneer vindt het dan tóch nodig om een proces-verbaal te schrijven.’

Slachtmes
Een ander voorbeeld ging om een Poolse medewerker die zijn slachtmes had afgeveegd aan de huid van een schaap. ‘We hebben die jongen uitgelegd dat dat niet mocht. Hij had ons door de taalbarrière echter niet goed begrepen en deed het weer. De VWA-controleur zag dat en schreef meteen een proces-verbaal. We konden hem uitleggen wat we wilden, maar “fout is fout” vond hij.

Chaos
Mulder stelt dat de chaos bij de VWA debet is aan dit soort toestanden. ‘Ze weten zelf niet eens meer wat wel en wat niet kan. Maar al breken ze hier de hele tent af, ik stop nog liever met de slachterij dan dat ik met zulk volk moet samenwerken.’

Vrees
Het verhaal van Mulder past in de vrees van de Tweede Kamer dat slachterijen door de strengere controles en toezicht ophouden te bestaan. Kamerlid Janneke Snijder (VVD) diende een breed gesteunde motie in dat slachterijen niet in de problemen mogen komen door het strengere toezicht.

Lees ook:
Kamer wil slachterijen behouden (7 juli 2008)
‘Hygiëne Nederlands slachthuis wél goed’ (1 juni 2007)
Twello herdenkt vleesindustrie
 (9 november 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over hygiëne in slachthuizen
Alle berichten over de chaos bij de VWA

Reageer op dit artikel