nieuws

Schapenexporteurs lopen miljoenen mis

Industrienieuws

DEN HAAG – De schapen- en lammerensector dreigt een miljoenenschade op te lopen door het exportverbod naar slachterijen in België en Duitsland. Zo’n 25.000 dieren, die speciaal zijn gemest voor het offerfeest, mogen de grens niet over.

Schapenexporteurs lopen miljoenen mis

DEN HAAG – De schapen- en lammerensector dreigt een miljoenenschade op te lopen door het exportverbod naar slachterijen in België en Duitsland. Zo’n 25.000 dieren, die speciaal zijn gemest voor het offerfeest, mogen de grens niet over.

Het aanbod in Nederland wordt zo veel te groot, waardoor de prijzen tenminste 25 euro per dier dalen, zegt voorzitter Piet Thijsse van de bond van handelaren NBHV, in het Agrarisch Dagblad. Het exportverbod heeft te maken met Blauwtong.

Offerfeest
Het offerfeest gaat maandag 8 december van start. ‘Als er niet snel een mogelijkheid komt voor export naar België, wordt het logistiek onmogelijk de dieren nog weg te krijgen’, aldus Thijsse.

Vraag
Volgens hem kan België niet op een andere manier voorzien in de vraag naar slachtdieren voor het offerfeest. België zou al bezig zijn met het importeren van slachtdieren uit Ierland, maar volgens de NBHV-voorzitter is dit niet genoeg.

Lees ook:
Turken slachten schapen voor Obama (filmpje) (10 november 2008)
Ierland wil EU-steun schapenvlees (14 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over het offerfeest
Alle berichten over blauwtong

Reageer op dit artikel