nieuws

Risico slachthuispersoneel op besmetting MRSA beperkt

Industrienieuws

DEN HAAG – Slachthuispersoneel en transporteurs hebben nauwelijks extra risico op besmetting met de MRSA-bacterie. Dat stelt de nVWA.

Risico slachthuispersoneel op besmetting MRSA beperkt

DEN HAAG – Slachthuispersoneel en transporteurs hebben nauwelijks extra risico op besmetting met de MRSA-bacterie. Dat stelt de nVWA.

Veel varkens zijn besmet met de veterinaire variant van de MRSA-bacterie (meticilline-resistenteStaphylococcus aureus). Besmette varkens kunnen de bacterie overdragen op de mens. De kans hierop is het grootst voor varkenshouders, transporteurs en slachthuismedewerkers.


Gering

Het hieraan verbonden risico is voor gezonde mensen echter gering. Gebleken is dat bij varkens zonder MRSA, in het slachthuis alsnog MRSA kan worden aangetroffen. De bacterie heeft in dat geval echter nog niet de kans gehad om zich te hechten en te vermeerderen. Daarom neemt het risico voor transporteurs en slachthuismedewerkers nauwelijks toe. Dit concludeert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Een langdurige besmetting met MRSA kan optreden als de bacterie de tijd heeft gekregen om zich te hechten en te vermeerderen. Zowel bij de mens als bij het varken gebeurt dit meestal in de neus en op de huid. Besmette varkens kunnen grote aantallen MRSA uitscheiden waardoor de kans op overdracht naar de mens aanzienlijk toeneemt. Bij varkens die tijdens transport of in het slachthuis voor het eerst worden blootgesteld aan MRSA hebben de bacteriën nog niet de kans gekregen zich te vermeerderen. Het bestaande risico van MRSA voor transporteurs en slachthuismedewerkers neemt door contact met deze varkens daarom nauwelijks toe.

De kans dat MRSA wordt aangetroffen bij veehouders, transporteurs en slachthuispersoneel die met levende varkens in contact komen, is respectievelijk 26%, 22% en 10%. Dat is wél duidelijk meer dan bij de rest van de bevolking. Die kans is circa 0,1%.
 

Reageer op dit artikel