nieuws

‘Prijsvorming vlees in regeerakkoord

Industrienieuws

BARNEVELD – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft in een brief aan informateur Opstelten gepleit voor een nadrukkelijke rol van de overheid bij de prijsvorming van agrarische producten.

‘Prijsvorming vlees in regeerakkoord

BARNEVELD – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft in een brief aan informateur Opstelten gepleit voor een nadrukkelijkere rol van de overheid bij de prijsvorming van agrarische producten.

De Nederlandse overheid zou in navolging van landen zoals Groot-Brittannië, Spanje en Italië een actieve rol op zich moet nemen met betrekking tot de prijsvorming van de agrarische producten. Dit zegt de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, bij het begin van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA. 

Consument

Volgens Zwanenburg is er overtrokken veel aandacht voor het beschermen van de consument. Voor de positie van het gezinsbedrijf is veel minder of geen aandacht. ‘Op korte termijn leuk voor de portemonnee van de consument, maar op langere termijn een uitholscenario voor het agrarisch gezinsbedrijf’, zegt hij.

De NVV stelt zich verder op het standpunt dat wanneer de Nederlandse overheid niet meer oog krijgt voor het inkomen van de boer en men dit overlaat aan de huidige krachten in de markt ‘we voortgaan op de nu ingeslagen weg, namelijk steeds meer produceren voor steeds minder inkomen voor de boer’. Dan is volgens Zwanenburg verdergaande schaalvergroting en efficiëncyverbetering nog de enige manier voor de boer om aan de extra eisen op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid te voldoen.

Varkensvlees

Zwanenburg benadrukt dat vanuit de NVV de insteek er nog steeds is om te komen tot een monitoringsysteem op de margeverdeling in de varkensvleeskolom. Het liefst Europees en misschien naast varkensvlees ook voor diverse andere landbouwproducten, want deze kampen met ditzelfde probleem.

Lees ook:
Vleesprijs moet omhoog bij duurder voer (9 augustus 2010) 
Vleesprijzen in Nederland hoog (30 juni 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over prijzen

 

 

Reageer op dit artikel