nieuws

Prijsdaling varkensvlees in België beperkt

Industrienieuws

BRUSSEL – Tot op zijn minst eind deze week zullen de Belgische slachthuizen de prijsdaling van varkensvlees voor het buitenland beperken tot maximum 7,5 cent per kilogram levend vlees.

BRUSSEL – Tot op zijn minst eind deze week zullen de Belgische slachthuizen de prijsdaling van varkensvlees voor het buitenland beperken tot maximum 7,5 cent per kilogram levend vlees.

Dat zijn de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de slachthuizenfederatie overeengekomen, meldt de Krant van West-Vlaanderen. Met de maatregel wil de sector het kelderen van de varkensprijzen zoals in Duitsland tegengaan. Vorige week blokkeerden West-Vlaamse varkenshouders het distributiecentrum van Lidl in Moorsele. Ze protesteerden tegen de te lage prijzen die ze voor hun dieren krijgen. De laatste vier jaar werken de varkenshouders met verlies. Ondermeer het veevoer steeg sterk en de varkensprijzen zijn nog gezakt door de dioxinecrisis in Duitsland. Daar is de markt helemaal in elkaar gezakt met een daling van 23 cent per kilogram levend vlees. Maar hier laten de sector en de overheid het dus niet zover komen.

Tijdens overleg bij minister-president Kris Peeters is de daling van het varkensvlees voor de export voorlopig beperkt tot 7,5 cent per kilogram. De vereniging voor varkenshouders vindt de maatregel een stap in de goede richting, maar zegt dat de crisis in de sector zo niet opgelost raakt. De vereniging zet dan ook de wekelijkse acties op woensdag voort, tenzij de prijzen vanaf maandag weer stijgen.
 

Reageer op dit artikel