nieuws

Prijs Pools varkensvlees rijst pan uit

Industrienieuws

WARSCHAU – Pools varkensvlees moet het qua prijs steeds vaker afleggen tegen vlees uit West-Europese landen.

Prijs Pools varkensvlees rijst pan uit

WARSCHAU – Pools varkensvlees moet het qua prijs steeds vaker afleggen tegen vlees uit West-Europese landen.

Volgens econoom Marta Krzypczyk van landbouwbank BGZ in Polen kost honderd kilo varkensvlees in Polen nu 145 euro. Dat is vijftien euro meer dan dat er voor een vergelijkbaar karkas uit Nederlands moet worden betaald.
‘De prijzen van het Poolse varkensvlees zullen halverwege dit jaar nog zo’n vijftien procent hoger liggen’, aldus Krzypczyk. 

Veevoerprijs
Dit komt vooral door de afname van de productie van varkensvlees in Polen. Door de hoge prijs van varkensvoer is het voor veel kleine boeren economisch niet meer haalbaar om varkensvlees te produceren. Ook de sterke munteenheid de Zloty speelt hierbij een rol.

De alarmbel klonk eind vorig jaar in Polen toen bleek dat Polen voor het eerst meer varkensvlees importeerde dan dat er uitgevoerd werd.

Ban
Veel bedrijven vrezen verder de ban op genetisch gemodificeerde diervoeding in Polen, naar verwachting in augustus dit jaar, waardoor de productiekosten nog verder omhoog zullen gaan.

Dariusz Nowakowski, directeur van vleesproducent Animex in Polen, is fel gekant tegen de nieuwe maatregel. ‘Wij hoeven geen speciale voorkeursbehandeling. Wij willen echter niet dat de overheid ons in de weg staat en hindert met slechte wetgeving.’

Lees ook:
Azië booming voor Pools vlees (3 april 2008)
Inspectie sluit Poolse vleesverwerker (4 januari 2008)
Poolse vleesproducent Duda breidt uit (25 mei 2007)
Pools vlees verkoopt niet in Oekraïne (14 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Polen

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel