nieuws

Polen vecht om toegang Oekraïense vleesmarkt

Industrienieuws

WARSCHAU – Theoretisch is de Oekraïne een grote afzetmarkt voor vleesbedrijven uit buurland Polen, met een vrije toegang. Maar in de praktijk hanteert het land een doeltreffend embargo tegen buitenlands vlees.

Polen vecht om toegang Oekraïense vleesmarkt

WARSCHAU – Theoretisch is de Oekraïne een grote afzetmarkt voor vleesbedrijven uit buurland Polen, met een vrije toegang. Maar in de praktijk hanteert het land een doeltreffend embargo tegen buitenlands vlees.

‘Wij moeten aan de grens een hoge tol betalen’, zegt Zbigniew Nowak, eigenaar van het vleesproductiebedrijf Nowak in Polen. ‘Bedrijven die naar de Oekraïne exporteren moeten verder afzonderlijke certificaten hebben en het duurt erg lang voordat de Oekraïne die afgeeft.’

De tol aan de grens bedraagt afhankelijk van het soort vlees tussen de 0,6 en een euro per kilogram. Deze tol geldt voor alle Europese landen. Hierdoor is export naar dat land nauwelijks meer lonend.

22% btw
Bijkomend probleem is het hoge btw-tarief voor vlees. In de Oekraïne geldt een tarief van 22% terwijl dat in Polen op 7% is vastgesteld. Andere landen hebben makkelijker toegang omdat ze hun vlees kunnen verkopen via Rusland of Wit-Rusland. 

‘Het is voor Poolse bedrijven heel moeilijk om op die markt te komen’, zegt Witold Choinski van het Poolse verbond van vleesproducenten. ‘. Wij hebben op dit moment eigenlijk geen mogelijkheden voor.

Tol verlagen
De Poolse overheid is inmiddels in gesprek met vertegenwoordigers uit de Oekraïne om de afgifte van exportcertificaten te versnellen en de tol te verlagen. Dat zal er vroeger of later wel van komen omdat de Oekraïne zich voorbereid om lid te worden van de WTO.

De waarde van de export naar de Oekraïne bedroeg in 2005 nog 20 miljoen euro. Vorig jaar was dat al 10 keer minder.

Lees ook:
Oekraïne stopt met vleesimport (24 augustus 2007)
Duda neemt over in Oekraïne (21 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Oekraïne

Reageer op dit artikel