nieuws

Pilgrim’s Pride laat rivalen opkrabbelen

Industrienieuws

NEW YORK – De een zijn (dreigende) dood is de ander zijn brood, bleek deze week uit de aandelenkoersen van grote Amerikaanse vleesconcerns.

Pilgrim’s Pride laat rivalen opkrabbelen

NEW YORK – De een zijn (dreigende) dood is de ander zijn brood, bleek deze week uit de aandelenkoersen van grote Amerikaanse vleesconcerns.

Een dreigende ondergang voor pluimveevleesproducent Pilgrim’s Pride zorgde namelijk voor een sterke opleving in de koersen van andere Amerikaanse vleesconcerns, meldt het Agrarisch Dagblad.

Aandeelhouders speculeren dat vleesconcerns als Tyson Foods en Smithfield Foods kunnen profiteren van de (volgens sommigen onvermijdelijke) ondergang van de grootste pluimveevlees­producent in de VS.

Concurrent minder
Als Pilgrim’s Pride omvalt, verdwijnt een belangrijke concurrent in een markt waar hoge voerkosten de marges zwaar onder druk zetten. De daarmee gepaard gaande geringere productiecapaciteit biedt de andere concerns de mogelijkheid hun prijzen te verhogen, redeneren beleggers.

Zo kunnen die concerns hun financiële positie verbeteren. Tyson Foods zag de koers deze week ruim 36 procent stijgen. Toch ligt de beurswaarde van dit concern nog altijd ruim de helft lager dan in begin 2007.

Lees ook:
Pilgrim’s Pride (tijdelijk) gered (27 november 2008)
Tyson koopt drie Braziliaanse bedrijven (19 september 2008)
Slechte week voor Tyson en Smithfield (1 september 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Tyson
Alle berichten over Smithfield

Reageer op dit artikel