nieuws

Pensioenfonds Vleesindustrie boos

Industrienieuws

GRONINGEN – Het bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie (VLEP) is onaangenaam verrast door de berichtgeving in het Financieele Dagblad van 18 augustus.

Pensioenfonds Vleesindustrie boos

GRONINGEN – Het bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie (VLEP) is onaangenaam verrast door de berichtgeving in het Financieele Dagblad van 18 augustus.

Deze krant meldde dinsdag dat het pensioenfonds voor vleeswarenfabrikanten moet gaan korten op uitkeringen. ‘Op dit moment is korten echter niet aan de orde,’ laat VLEP in een reactie weten. Enkele pensioenfondsen waarvan de financiële situatie niet toereikend is, zijn op korte termijn verplicht om ingrijpende maatregelen te nemen. Dit maakte Minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend. ‘In tegenstelling tot wat in het Financieele Dagblad van 18 augustus staat, behoort pensioenfonds VLEP niet tot een van deze fondsen,’  stelt VLEP.

Herstelplan

In juli 2009 heeft VLEP een herstelplan opgesteld. Dit plan is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). In dit plan legt VLEP uit hoe het weer financieel gezond wil worden. Het herstel van de financiële situatie van VLEP verloopt volgens dit plan laat het pensioenfonds weten. Dit is zelfs nog het geval nadat de extra financiële maatregel met betrekking tot de langere levensverwachting is doorberekend. In juli 2010 is het herstelplan geëvalueerd en nogmaals goedgekeurd door DNB.

Dekkingsgraad 90,8%

Uiteindelijk moet de dekkingsgraad van pensioenfondsen minimaal 105% zijn. De dekkingsgraad geeft aan hoe het pensioenfonds er financieel voorstaat*. Op dit moment is de dekkingsgraad van VLEP nog te laag. Eind juli was de dekkingsgraad 90,8%. Als de financiële markt niet voldoende verbetert, valt het daarom niet uit te sluiten dat VLEP in de toekomst wel moet korten op de pensioenuitkeringen van pensioengerechtigden.  Later dit jaar informeert het pensioenfonds de deelnemers en gepensioneerden over de financiële stand van zaken.

70.000 (oud-)werknemers

VLEP, de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Vlees- en Vleeswarenindustrie en de Gemaksvoedingindustrie, regelt de pensioenen voor werknemers en oud-werknemers in de bedrijfstakken Vleeswarenindustrie, Gemaksvoedingindustrie, Versvlees- en Vleesbewerkende Industrie en de Pluimveeverwerkende Industrie.  Het pensioenfonds heeft ruim 1.100 aangesloten werkgevers met gezamenlijk rond 70.000 (oud-)werknemers. Zo’n 5.500 mensen binnen de pensioenregeling zijn al met pensioen, prepensioen of de VUT

Heeft men vragen over dit bericht dan kan contact worden opgenomen met het Klant Contact Center op telefoonnummer (050) 523 58 88.

*De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat het pensioenfonds in kas heeft en de pensioenen die uitgekeerd moeten worden. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft het fonds precies genoeg geld om alle pensioenen nu en in de toekomst uit te betalen. 

Lees ook:
‘Pensioenfonds vleeswarenfabrikanten noodlijdend’ (19 augustus 2010)
Pensioen slagers veilig (19 augustus 2010)
Nieuwe CAO voor het Slagersbedrijf (9 oktober 2009)
Pensioenconsulenten op Slavakto (14 augustus 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over pensioen

 

Reageer op dit artikel