nieuws

Overname maakt Vion echte vleesreus

Industrienieuws

LIVINGSTON – Is in alle stilte één van de grootste vleesbedrijven ter wereld en het grootste van Europa in de maak?

Overname maakt Vion echte vleesreus

LIVINGSTON – Is in alle stilte één van de grootste vleesbedrijven ter wereld en het grootste van Europa in de maak?

In Son en Breugel en het verre Schotse Livingston houden ze de kaken stijf op elkaar maar steeds meer bronnen in Schotland en elders in de Britse vleesindustrie weten haast wel zeker dat Grampian Country Foods binnenkort wordt opgeslokt door Vion.

‘Wij geven geen informatie en reageren niet op geruchten in de pers’, zeggen de woordvoerders van Grampian en Vion nu al weken in koor. De geruchten worden echter wel steeds sterker.

Onderhandelen
Afgelopen week meldde de doorgaans goed ingevoerde Schotse Herald weer dat ‘Vion nu de preferred bidder‘ is voor Grampian en dat de directies op exclusieve basis met elkaar onderhandelen. De media zitten, net als veel Britse veehouders, als een bok op de haverkist sinds vorig jaar bekend werd dat Grampian de banken had gevraagd om advies over de toekomst van het bedrijf.

Schulden
Grampian, de grootste private werkgever van Schotland, zit sinds een te sterke expansiegolf zwaar in de schulden – ‘eigenlijk is de Bank of Scotland gewoon eigenaar’ meldt een bron – en is naarstig en noodgedwongen op zoek naar een reddende engel.
In de geruchtenmachine werden eerst de Braziliaanse vleesbedrijven Sadia en Perdigão als belangrijke kandidaten genoemd maar sinds begin dit jaar is het steeds Vion dat als overwinnaar uit de bus lijkt te komen.

Vleesgigant
Dat de gesprekken – als die inderdaad worden gevoerd – lang duren is niet verwonderlijk. Samengaan van Vion en de grootste vleesverwerker van Groot-Brittannie Grampian zou immers leiden tot een vleesgigant. Samen hebben de bedrijven op dit moment 34.000 werknemers, ongeveer gelijk verdeeld. De gezamenlijke omzet zou uitkomen op 9,4 miljard euro, ruim meer dan bijvoorbeeld de 7,5 miljard van het Amerikaanse Smithfield en de 6 miljard van Danish Crown.

Mededingingsautoriteiten
Het overgrote deel van die verkopen, 7,1 miljard, komt daarbij voor rekening van Vion. Met zulke cijfers en een zo sterke positie valt dan ook te verwachten dat de mededingingsautoriteiten, waarschijnlijk ook in Brussel, de plannen goed willen bekijken.

Maar dan moeten ze wel eerst openbaar worden en moeten Son en Breugel en Livingston eindelijk hun mond open doen.

Stem ook mee met onze stelling!
"Brussel moet de eventuele overname van Grampian door Vion afwijzen". Stem hier

Lees ook:
‘Grampian gaat naar Vion’ (7 mei 2008)
‘Vion biedt op Grampian’ (20 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Grampian
Alle berichten over Vion

Reageer op dit artikel