nieuws

‘Overleg nodig over slaghameren varkens

Industrienieuws

DEN HAAG – Het ministerie van Landbouw moet duidelijke afspraken maken met de Duitse overheid over het slaghameren van varkens. Duitse slachterijen eisen een slaghamermerk, terwijl dit in Nederland verboden is.

‘Overleg nodig over slaghameren varkens

DEN HAAG – Het ministerie van Landbouw moet duidelijke afspraken maken met de Duitse overheid over het slaghameren van varkens. Duitse slachterijen eisen een slaghamermerk, terwijl dit in Nederland verboden is. 

Nederlandse vleesvarkenexporteurs worden door Duitse slachterijen verplicht de varkens te voorzien van een slaghamermerk. Twee Nederlandse exporteurs werden daarvoor twee weken geleden beboet door de Economische politierechter.

Eis
Volgens een van hen, Jan Schuttert uit Ommen, komt de slaghamereis van de organisatie Qualität und Sicherheit. QS heeft echter ook de Nederlandse IKB-regels als gelijkwaardig erkend.
Daarnaast wordt volgens de Duitse wet slaghameren ook niet als eis gesteld. Volgens Vincent Cornelissen van het Controle Bureau Dierlijke Sector kan QS een extra eis stellen, bovenop de IKB-eisen.

LTO-voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep Varkenshouderij wil dat het ministerie afspraken maakt met de Duitse overheid. Mark Logtenberg van De Groene Belangenbehartiger, de beheersorganisatie van IKB Varkens in Nederland, is voor een systeem van tatoeëren.

Lees ook:
Boete varkensexporteurs wegens slaghameren (26 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkens
Alle berichten over QS
Alle berichten over IKB

Reageer op dit artikel