nieuws

Oproep castratiestop wekt verbazing

Industrienieuws

DEN HAAG – De Dierenbescherming, landbouworganisatie LTO en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) willen ook af van het castreren van biggen. Maar de organisaties zijn wel verbaasd over het pleidooi van Varkens in Nood om er onmiddellijk mee te stoppen.

Oproep castratiestop wekt verbazing

DEN HAAG – De Dierenbescherming, landbouworganisatie LTO en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) willen ook af van het castreren van biggen. Maar de organisaties zijn wel verbaasd over het pleidooi van Varkens in Nood om er onmiddellijk mee te stoppen.

‘In juni zijn nog afspraken gemaakt om verdoofd te gaan castreren. Toen is ook duidelijk aangegeven dat dat een tussenstap is. Ook wij willen zo snel mogelijk af van de ingreep, maar de leveranciers moeten wel kunnen leveren’, aldus de CBL-zegsman. De Dierenbescherming onderschrijft dat.

Volgens het CBL wordt keihard gewerkt aan de invoering van verdoofd castreren. Per 1 januari 2009 verkopen de Nederlandse supermarkten geen vlees meer van varkens die zonder verdoving zijn gecastreerd. ‘Er is geen enkele reden aan te nemen dat die datum niet wordt gehaald. En we volgen de Coop-winkels waar ze sinds kort eigenlijk alleen maar varkensvlees verkopen van niet-gecastreerde biggen.’

Bijval Kamer
De oproep van stichting Varkens in Nood om per direct te stoppen met het castreren van biggen, vond donderdag bijval in de Tweede Kamer. GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen een debat met minister Gerda Verburg (Landbouw) over de kwestie.

Lees ook:
Berengeur nauwelijks herkend en geproefd (24 april 2008)
Brabantse slagers zijn een beetje boos… (17 april 2008)
Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop (16 april 2008)
Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen (2 april 2008)
Jumbo wil stoppen met ‘gecastreerd vlees’ (28 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over castreren

 

Reageer op dit artikel