nieuws

Opmerkelijke stijging consumptie voeding

Industrienieuws

consumptie levensmiddelenVOORBURG – De Nederlandse consument heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 5 procent meer voeding geconsumeerd. De stijging is opmerkelijk, aangezien de consumptie in volume doorgaans maar met 1 tot 1,5 procent toeneemt.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale bestedingen aan voedingsmiddelen liggen door onder meer prijsverhogingen in de supermarkten nog hoger op 7,4 procent in mei en 8 procent in juni.

In deze twee maanden viel de consumptie van voeding 6 procent hoger uit dan een jaar geleden. Dit betekent een sterke trendbreuk met de afgelopen jaren. In de afgelopen twee jaar daalden de bestedingen aan voeding als gevolg van de prijzenslag in de supermarkten en bleven de volumes vrijwel gelijk.

Hoewel de prijzen ook wat zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, is de groei vooral het gevolg van een grotere consumptie. In het eerste kwartaal nam de volumegroei al weer toe, maar met name de vollere winkelkarren in het tweede kwartaal zorgen ervoor dat het afzetvolume van voedingsmiddelen in de eerste zes maanden steeg met 3,6 procent.
Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook:
Consument geeft meer geld uit aan eten

Consument trekt weer de knip

Reageer op dit artikel