nieuws

Onrust bij Vion; staking in Meppel

Industrienieuws

MEPPEL – De slachterij van Vion in Meppel gaat woensdag en donderdag plat. De vakbonden en Vion liggen met elkaar overhoop over het sociaal plan. Vion wil de slachterij per februari 2009 sluiten. Ook andere Vion-bedrijven zouden met sluiting worden bedreigd.

Onrust bij Vion; staking in Meppel

MEPPEL – De slachterij van Vion in Meppel gaat woensdag en donderdag plat. De vakbonden en Vion liggen met elkaar overhoop over het sociaal plan. Vion wil de slachterij per februari 2009 sluiten. Ook andere Vion-bedrijven zouden met sluiting worden bedreigd.

De vakbonden gaan woensdag en donderdag dan ook bij de andere bedrijven van Vion pamfletten uitdelen aan werknemers.

Ledenvergaderingen
Volgens woordvoerder Ron Vos van de FNV zijn er aanwijzingen dat Vion binnenkort meer bedrijven gaat sluiten. ‘We houden daarover deze week diverse ledenvergaderingen, waarin we onze leden zullen informeren over de stand van zaken’, zegt Vos.

Veranderingen
‘Wij weten niet precies wat de plannen van Vion zijn, maar duidelijk is wel dat er íets staat te gebeuren’, aldus Vos. Vion zou zich in de toekomst meer willen richten op het toevoegen van meerwaarde aan producten dan aan het slachten van grote hoeveelheden dieren. ‘Er komen behoorijke veranderingen aan’, zegt Vos.

Someren
De staking in Meppel heeft te maken met het volstrekt onvoldoende voorstel van Vion voor een sociaal plan. ‘Vion wil een sociaal plan à la Someren’, zegt Vos. Vion sloot de slagerij in Someren in 2006, waardoor 120 mensen hun baan verloren.

Vergoeding
In dit sociaal plan kregen mensen een ontslagvergoeding die was gebaseerd op het periode-inkomen. ‘Dat betekende uiteindelijk een vergoeding van factor 0,8 van de kantonrechtersformule’, legt Vos uit.
Normaal is factor één, voor dienstjaren tot de leeftijd van veertig jaar. Daarnaast kregen mensen die werden herplaatst in een andere vestiging maximaal 2,5 jaar een reiskostenvergoeding.

Beter
De vakbonden willen voor Meppel er een beter sociaal plan uitslepen. ‘Wij eisen een ontslagvergoeding van factor één van de kantonrechtersformule 2008.’ Deze is financieel beter dan de kantonrechtersformule 2009 waarin ontslagvergoedingen minder worden. Ook willen de vakbonden dat mensen, die eventueel herplaatst worden, een reiskostenvergoeding krijgen voor onbepaalde tijd.

Als Vion niet met een beter voorstel komt, wordt ook maandag in Meppel gestaakt.

Alle berichten over Vion Meppel:
Vion: ‘Staking buiten proportie’ (2 december 2008)
Werknemers stellen Vion ultimatum
(28 november 2008)
FNV dreigt met actie Vion Meppel (25 november 2008)
Vion Meppel: goed sociaal plan nodig  (7 november 2008)
Meppel wil vertrek Vion tegenhouden
 (4 november 2008)
Vion sluit fabriek in Meppel
 (30 oktober 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Vion
Alle berichten over stakingen

Reageer op dit artikel