nieuws

Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen

Industrienieuws

WAGENINGEN – Per direct stoppen met het castreren van varkens, heeft grote economische gevolgen.

Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen

WAGENINGEN – Per direct stoppen met het castreren van varkens, heeft grote economische gevolgen.

Dat stellen onderzoeksinstituten LEI en Animal Sciences Group.

Weerstand
Maatschappelijke weerstand leidde er vorig jaar al toe dat supermarkten aankondigden vanaf 2009 geen vlees meer te accepteren van onverdoofd gecastreerde varkens. Inmiddels zijn er ook al supers die alleen nog maar vlees willen verkopen van ongecastreerde varkens.

Gevolgen
Uit het rapport ‘Economische effecten van het per direct stoppen met castratie van beerbiggen in Nederland’ blijkt dat per direct stoppen in de huidige marktsituatie grote economische gevolgen heeft.
Als Nederland daar als enige land per direct toe zou overgaan, neemt de toegevoegde waarde in de varkenskolom met circa 90 miljoen euro af.

Oplossingen
Ondertussen wordt er op verschillende terreinen in verschillende landen gezocht naar oplossingen om berengeur in vlees te verminderen.

In het rapport ‘Beren op de weg’ komen ze aan de orde: gerichte fokprogramma’s of andere voeding en huisvesting. Ook is het mogelijk om beren een stof toe te dienen waardoor ze geen testosteron en androsteron aanmaken. Deze middelen zijn nu nog niet toegelaten in de EU.
Een andere optie is het sexen van sperma zodat alleen zeugen geboren worden. Vooralsnog is deze techniek echter veel te tijdrovend en te kostbaar om toe te passen.
Berengeur
De vraag die nog rest is hoe berengeur beleefd wordt door de consument. Een flink deel van de consumenten blijkt er gevoelig voor te zijn, maar niet iedereen. Om toch elke negatieve consumentenreactie te vermijden wil de internationale handel geen berenvlees. Daarom moet de discussie over castratie niet alleen in Nederland, maar ook in de belangrijke afzetlanden gevoerd worden.

Download hier het rapport ‘Economische effecten van het direct stoppen met castratie van beerbiggen in Nederland’

En het rapport: Beren op de weg 

Lees ook:
Jumbo wil stoppen met ‘gecastreerd vlees’ (28 maart 2008)
Coop verkoopt als eerste super ‘ongecastreerd vlees’ (6 september 2008)
Geurdetectie bij slachterij Westfort (5 september 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over biggencastratie
Alle berichten over berengeur

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Reageer op dit artikel