nieuws

Nortura steekt miljoenen in slachterijen Uganda

Industrienieuws

KAMPALA – Het Noorse vleesbedrijf Nortura gaat slachten in Uganda. Twee slachterijen die worden gefinancierd door de moedermaatschappij van Gilde en Prior, gaan binnenkort van start. De bedoeling is om per 2011 Ugandees vlees naar Europa te exporteren.

Nortura steekt miljoenen in slachterijen Uganda

KAMPALA – Het Noorse vleesbedrijf Nortura gaat slachten in Uganda. Twee slachterijen die worden gefinancierd door de moedermaatschappij van Gilde en Prior, gaan binnenkort van start. De bedoeling is om per 2011 Ugandees vlees naar Europa te exporteren.

De slachterijen worden beheerd door de Uganda Meat Processors Cooperative, maar Nortura is de financier. Het totale budget voor het project is ruim 18,5 miljoen euro. De bouw van de slachterijen en verwerkingsbedrijven kosten naar schatting zo’n 12,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat er in eerste instantie 4.500 ton vlees per jaar wordt geproduceerd, maar Nortura wil groeien naar 9.500 ton.

Vlees
Uganda heeft meer dan zeven miljoen stuks vee en produceert tot nu toe jaarlijks 107.000 ton rundvlees en 28.000 ton schapen- en geitenvlees. Ugandezen eten, vanwege de armoede, zelf weinig vlees; de vleesconsumptie ligt momenteel op zes kilo per jaar.

Nodig
Moderne vleesbedrijven die voldoen aan voedselveiligheidsstandaarden zijn hard nodig in het Afrikaanse land. ‘Sommige rundvleesproducenten slachten en benen hun dieren nog uit in de buitenlucht. ‘Deze praktijken moeten stoppen’, stelt landbouwminister Bright Rwamirama die blij is met de Noorse hulp.

Het is de bedoeling dat Uganda in totaal vier moderne slachterijen krijgt.

Download hier een powerpointpresentatie van Nortura over het project in Uganda

Lees ook:
Uganda wil vlees exporteren naar EU (8 mei 2008)
Mkz in Botswana (5 november 2008)

Reageer op dit artikel