nieuws

Noodkreet voor behoud productschappen

Industrienieuws

DEN HAAG – De top van vooraanstaande bedrijven in de voedingsindustrie slaakt dinsdag in advertenties in dagbladen een noodkreet. In de Tweede Kamer staat vandaag het voortbestaan van de product- en bedrijfschappen op het spel.

Noodkreet voor behoud productschappen

DEN HAAG – De top van vooraanstaande bedrijven in de voedingsindustrie slaakt dinsdag in advertenties in dagbladen een noodkreet. In de Tweede Kamer staat vandaag het voortbestaan van de product- en bedrijfschappen op het spel.

De leiding van de bedrijven vreest dat de Kamer gaat instemmen met een motie om ze af te schaffen. Voorzitter Steven Lak (foto) van het Productschap Vee en Vlees (PVV) vindt dat er ruimte moet blijven voor een maatschappelijke middenveldorganisatie als het PVV, liet hij vorige weten in een interview met Vleesmagazine. ‘Als productschap kunnen we op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid veel sneller optreden dan de overheid,’ aldus Lak.

De productschappen regelen in hun sector zaken als voedselveiligheid, plant- en diergezondheid en proberen ook een bijdrage te leveren aan een beter milieu, werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Bedrijven, waaronder zuivelconcern FrieslandCampina, conservenbedrijf HAK en bierbrouwerij Bavaria vinden dat ze een cruciale rol spelen in de economische ontwikkeling van Nederland.

Het kabinet wil de schappen na een sterke afslanking laten voortbestaan, maar daar staat alleen het CDA voluit achter. De meeste partijen zijn zeer kritisch. De productschappen leggen heffingen op aan ondernemers, die daar niet onderuit kunnen. Tegenstanders in de Kamer vinden dat de overheid taken van de schappen moet overnemen.
 

Reageer op dit artikel