nieuws

Nieuwe vleesregel valt verkeerd

Industrienieuws

BRUSSEL – Consumenten moeten voortaan op elk etiket van een pakje vlees kunnen lezen waar een dier is geboren, gemest en geslacht. Voor vers rundvlees bestond die regel al.

Nieuwe vleesregel valt verkeerd

BRUSSEL – Consumenten moeten voortaan op elk etiket van een pakje vlees kunnen lezen waar een dier is geboren, gemest en geslacht. Voor vers rundvlees bestond die regel al.

Supermarkten vinden de nieuwe etiketteringsregels die zijn voorgesteld door een commissie van het Europees Parlement, kolder. ‘De extra verplichte informatie loopt volledig uit de hand’, meent de koepelorganisatie van supermarkten, CBL.

Chauvinisme
‘Ervaringen met soortgelijke informatie voor rundvlees laten zien dat consumenten niks kunnen met deze informatie. Het appelleert hooguit aan nationalistische, nostalgische of chauvinistische gevoelens.’ Dit moet volgens het CBL niet de rol zijn van de Brusselse wetgever.

Protectionisme
Volgens de organisatie is de maatregel, onder het mom van ‘de consument informeren’, door verschillende lidstaten ingebracht uit protectionisme. Zij willen geen vlees uit het buitenland in hun schappen om de eigen producenten te beschermen.’

Calorieën
Nieuw is ook dat calorieën verplicht vermeld moeten worden in de rechterbenedenhoek op de voorkant van de verpakking in een ingekaderd vakje met een minimale lettergrootte van 3 mm.

De voorstellen die aangenomen zijn, zijn overigens nog niet definitief. Het voltallige Europarlement moet nog instemmen met de etiketteringsregels. Vervolgens zullen de lidstaten zich ook nog uitspreken over de gewijzigde regels.
 

Lees ook:
Britse super zet herkomst op vleesetiket (24 februari 2010)
Britse zorgen om buitenlands vlees (19 februari 2010)
Vlees Aldi krijgt ‘Made in Germany’-etiket (8 september 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over etikettering

Reageer op dit artikel