nieuws

Mogelijk meer Britten besmet met Creutzfeldt-Jakob

Industrienieuws

Hersenscan van een rund met BSE.LONDEN – Britse onderzoekers denken dat mogelijk veel meer Britten besmet zijn met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJ), de menselijke variant van de gekkekoeienziekte.

Het aantal mensen dat zonder het zelf te weten besmet kan zijn, moet volgens onderzoekers worden bijgesteld van 4000 naar 14.000. Het hogere aantal besmettingen hangt volgens de onderzoekers samen met het bloedtransfusies. De overdracht van CJ van mens op mens blijkt veel gemakkelijker te zijn dan de besmetting van een mens door het eten van vlees van een rund met BSE.

Aangezien het hogere aantal besmettingen niet samen hangt met de consumptie van vlees lijkt het onderzoek geen gevolgen te hebben voor de export van Britse runderen naar de EU. Die werd begin maart hervat na een exportverbod van elf jaar.

De onderzoekers van de National CJD Surveillance Unit en het Institute for Animal Health in Edinburgh hebben hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology.

Reageer op dit artikel