nieuws

Mogelijk BSE in Brits vlees na grote fraude

Industrienieuws

LONDEN – Brits vlees bevat mogelijk BSE. Dat vrezen Britse voedselinspecteurs nadat zij een grootschalige vleesfraude op het spoor zijn gekomen.

Mogelijk BSE in Brits vlees na grote fraude

LONDEN – Brits vlees bevat mogelijk BSE. Dat vrezen Britse voedselinspecteurs nadat zij een grootschalige vleesfraude op het spoor zijn gekomen.

Volgens de Britse krant The Independent worden hersenstammen van oude runderen die tijdens het verwijderen beschadigd raken, omgewisseld voor intacte hersenstammen van jonge runderen. Als de test goed uitpakt wordt het vlees van het oude rund verkocht.

Hoge kosten
Normaal gesproken moet een rund vernietigd worden als het niet meer getest kan worden op BSE. Ook alle andere runderen die ermee in contact zijn gekomen moeten naar de destructie. Dit kost vleesbedrijven duizenden euro’s per keer. Met de wisseltruc voorkomen ze deze hoge kosten.

Bewijzen
De vakbond van Britse vleesinspecteurs bracht de fraude naar buiten, nadat medewerkers van twee vleesbedrijven de alarmbel luidden. De vakbond zegt bewijzen te hebben voor fraude bij in ieder geval twee vleesverwerkers en een derde zaak in Noord-Ierland in onderzoek te hebben. ‘Maar deze praktijken zijn vermoedelijk wijd verspreid’, vermoedt de vakbond.

Eerder deze maand werden duizenden kilo’s rundvlees uit Britse supermarkten gehaald nadat het Noord-Ierse bedrijf Dunbia Meats een rund niet op BSE had getest. Het vlees van het dier was in verschillende producten terecht gekomen.

Of Dunbia Meats ook bij de fraude is betrokken, is niet duidelijk. De namen van de betrokken bedrijven zijn niet openbaar gemaakt.

BSE kan de voor mensen dodelijke ziekte variant Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Lees ook:
BSE-angst: grote recall rundvlees in UK (13 november 2006)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over BSE

Klik hier voor het volledige artikel in The Independent

Reageer op dit artikel