nieuws

Minder voedselvergiftiging met bacteriofagen

Industrienieuws

WAGENINGEN – Bacteriofagen kunnen helpen om het aantal gevallen van voedselvergiftiging te verminderen. Dat blijkt uit proeven met vleeskuikens.

Minder voedselvergiftiging met bacteriofagen

LELYSTAD – Bacteriofagen kunnen helpen om het aantal gevallen van voedselvergiftiging te verminderen. Dat blijkt uit proeven met vleeskuikens.

Het onderzoek is gedaan door dr. Marcel van Bergen van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Van Bergen deed onderzoek naar de bestrijding van Campylobacter jejuni, meldt het blad Resource van de Wageningen Universiteit.

Bacteriofagen pakken ziekteverwekkende bacteriën, als Campylobacter, aan door zich eraan te hechten en het eigen erfelijk materiaal in de cel te brengen. Hierdoor wordt het metabole systeem van de kwalijke bacteriën zo verstoord dat ze alleen nog maar nieuwe fagen produceren.

Evenwicht
Op een gegeven moment ontstaat vaak een evenwicht tussen de bacteriofagen en de ziekteverwekkers, ontdekte Van Bergen in proeven met fagen en Campylobacter in mest van vleeskuikens.

Van Bergen besmette 60 kuikens met Campylobacter jejuni en liet er vervolgens de campylobacter-specifieke bacteriofaag op los. Het aantal bacteriën daalde eerst heel snel en stabiliseerde zich daarna op een lager niveau.

Kost 25 miljoen
Campylobacterbesmettingen kosten volgens het ministerie van VWS naar schatting ruim 25 miljoen euro per jaar. Het kan leiden tot diarree, maar in ernstige gevallen tot de zenuwaandoening Guillain-Barré Syndroom.

Omdat de kans op besmetting toeneemt met het het aantal aanwezige ziekmakende bacteriën, kan reductie van het aantal bacteriën (in bijvoorbeeld kip) ervoor zorgen dat iemand minder snel ziek wordt.

Lees ook:
Kabinet zet in op Campylobacter en Salmonella (7 juli 2008)
EPA keurt bacteriofagencocktail goed (4 juli 2008)
Vion doet mee in MRSA-bestrijding (15 mei 2008)
FDA staat gebruik ‘bacterie-eters’ toe (21 augsutus 2006)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over bacteriofagen

Reageer op dit artikel