nieuws

Minder varkens geslacht in 2008

Industrienieuws

BRUSSEL – Europese varkensslachters zullen in het laatste kwartaal van dit jaar minder varkens hebben geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder varkens geslacht in 2008

BRUSSEL – Europese varkensslachters zullen in het laatste kwartaal van dit jaar minder varkens hebben geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal slachtingen zou 4,5 procent lager liggen dan in 2007, schrijft het Belgische blad Boer & Tuinder. De trend zou zich ook in de eerste helft van 2009 doorzetten.

Zeugenstapel
De productiedaling is een gevolg van de gekrompen zeugenstapel in Europa. Die heeft er ook voor gezorgd dat de prijzen dit voorjaar fors gestegen zijn en dat de verwachte prijsdaling voor het vierde kwartaal niet zo sterk is als in andere jaren het geval is.

Export
Toch is er op dit ogenblik als gevolg van een moeilijke export naar de Oostbloklanden enige druk op de prijzen’, stelt Boerenbond-medewerker Bert Bohnen in het blad. ‘Dit is een rechtstreeks gevolg van de kredietcrisis, die een rem betekent op de normale handel.’ In de prognoses van de Commissie werd met de dreigende recessie nog geen rekening gehouden.

Goed nieuws voor de varkensboeren is wel dat de hoeveelheid varkensvlees in private opslag fel geslonken is. Tijdens de jongste crisis in de varkenshouderij besliste Europa om vlees tijdelijk uit de markt te nemen. Van de ruim 100.000 ton zou er momenteel nog maar 13.000 ton in stock zitten.

Lees ook:
Varkensvleessector in ‘perfect storm’ (16 juli 2008)
Mogelijke nieuwe opslagregeling varkensvlees (7 februari 2008)
EC-subsidie voor opslag varkensvlees (19 oktober 2007)
LEI: opslagregeling varkensvlees werkt
(1 mei 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkens slachten

Reageer op dit artikel