nieuws

Meer salmonella bij grote kippenslachters

Industrienieuws

WAGENINGEN – Bij grotere kippenslachterijen neemt het aantal salmonellabacteriën tijdens de verwerking van kip meer toe dan bij kleinere slachterijen.

Meer salmonella bij grote kippenslachters

WAGENINGEN – Bij grotere kippenslachterijen neemt het aantal salmonellabacteriën tijdens de verwerking van kip meer toe dan bij kleinere slachterijen.

Dat stellen onderzoekers van Rikilt, instituut voor de voedselveiligheid, in het Journal of Food Protection, meldt Resource.

Aan het eind van de slachtlijn zit er, bij grotere slachterijen, meer salmonella in de vleeskuikens dan bij binnenkomst. Bij kleinere slachterijen is de toename van de besmetting tijdens de slacht juist gering.

Grote hoeveelheden
Reden voor dit verschil ligt waarschijnlijk in het feit dat grotere slachterijen grote hoeveelheden kuikens verwerken. Besmetting kan overgaan van de ene naar de andere kip, via de lucht of via de apparatuur.

De onderzoekers hadden juist verwacht dat grotere slachterijen beter zouden scoren, vanwege een hogere hygiënestandaard.  

Minder besmettingen
Tussen 2002 en 2005 is het aantal besmettingen met salmonella in de Nederlandse vleeskuikensector als geheel afgenomen. In Nederland was gedurende deze periode 2,5 procent van het kippenvlees besmet met salmonella.

Volgens de onderzoekers is het effectiever om salmonella in de keten te voorkomen, dan om de bacterie aan het eind van de lijn te bestrijden.’

Lees ook:
Twee derde kip Belgische super ‘slecht’ (27 oktober 2008)
Protozoa in slachterijen gevonden ()9 oktober 2008)
Kip belangrijkste bron diarree (26 september 2008)
Vlees grootste boosdoener Salmonellabesmettingen (19 augustus 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Salmonella

Reageer op dit artikel