nieuws

Mandelson wil lager importquotum varkensvlees

Industrienieuws

BRUSSEL – EU-handelscommissaris Peter Mandelson wil dat het importquotum voor varkensvlees in het concept WTO-akkoord wordt aangepast.

Mandelson wil lager importquotum varkensvlees

BRUSSEL – EU-handelscommissaris Peter Mandelson wil dat het importquotum voor varkensvlees in het concept WTO-akkoord wordt aangepast.

Mandelson gaat pleiten voor verlaging van het verplichte importquotum voor varkensvlees dat onder lage tarieven de EU in mag. Dat stelt lobbyist Frans van Dongen van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), in het Agrarisch Dagblad.

Overleg
De PVE en andere landbouworganisaties hebben overleg gehad met vertegenwoordigers van de Europese Commissie over ondermeer de condities voor het aanmerken van varkensvlees als gevoelig product. Hiermee kan de daling van importtarieven worden beperkt. Landen zijn dan wel verplicht een bepaald quotum in te stellen voor het onder zeer voordelige tarieven importeren van varkensvlees. Dit quotum is volgens landbouworganisaties te hoog.

Afspraken
Mede daarom zijn afspraken gemaakt over nieuwe gesprekken tussen Mandelson en vertegenwoordigers van de landbouw.

Volgens Van Dongen zal het uiteindelijke resultaat altijd nadelige gevolgen hebben voor de sector. ‘We richten ons vooral op schadebeperking.’

Schoonheidsprijs
Mandelson lijkt gevoelig voor de lobby en zal zich voor en wellicht op de ministeriële conferentie in juli volgens Van Dongen stevig opstellen. ‘Mij is gebleken dat ze ervan doordrongen zijn dat de deal niet echt de schoonheidsprijs verdient.’

Quota
Voor de import van varkensvlees is in het principe-akkoord uitgegaan van een quotum van 440.000 ton. Slechts 33 procent daarvan mag tegen hoge tarieven worden geïmporteerd.

Voor pluimveevlees en rundvlees gelden quota van respectievelijk 340.000 en 290.000 ton. Op het terrein van pluimveevlees en rundvlees is volgens Van Dongen echter niks meer te winnen.

Het varkensvleesquotum ligt twee maal hoger dan de sector had verwacht, wat ruimte overlaat voor discussie. Wat betreft pluimveevlees denkt Mandelson over het toestaan van importbeperkingen als noodmaatregel.

Stem mee met onze stelling:
"De Nederlandse vleessector heeft niet hard genoeg evochten tegen het WTO-akkoord". Stem hier

Lees ook:
Vleessector mort over WTO-akkoord (26 mei 2008)
Ierse vleesboeren dreigen Brussel (20 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over WTO

Reageer op dit artikel