nieuws

Mager vlees en bonen goed voor lijn

Industrienieuws

MAASTRICHT – Wie op gewicht wil blijven kan het beste op een dieet gaan van mager vlees, niet-vette zuivelproducten en bonen. Dat blijkt uit de grootste dieetstudie ter wereld.

Mager vlees en bonen goed voor lijn

MAASTRICHT – Wie op gewicht wil blijven kan het beste op een dieet gaan van mager vlees, niet-vette zuivelproducten en bonen. Dat blijkt uit de grootste dieetstudie ter wereld.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en zeven andere onderzoekscentra in Europa volgden voor hun onderzoek honderden gezinnen waarin obesitas voorkomt. De ouders volgden een dieet om af te vallen waarna het hele gezin gedurende een halfjaar onder begeleiding van een diëtiste probeerde op gewicht te blijven.

De gezinnen werden ingedeeld in vijf groepen, die allemaal een ander voedingspatroon volgden. De patronen varieerden in eiwitgehalte. Ook werd onderscheid gemaakt tussen ‘langzame’ en ‘snelle’ koolhydraten. Snelle koolhydraten als cornflakes veroorzaken meer schommelingen in het bloedsuikergehalte dan langzame koolhydraten als pasta en fruit. Een controlegroep volgde de officiële voedingsrichtlijn van het betreffende land.

Langzame koolhydraten
Het best werkende voedingspatroon bestond uit voeding met een hoog eiwitgehalte en langzame koolhydraten, zoals mager vlees, zuivelproducten met een laag vetgehalte en bonen. In de groep die dit voedingspatroon volgde, was de gewichtstoename en de uitval het laagst. Volgens de onderzoekers kun je met dit voedingspatroon eten tot je verzadigd bent en hoef je geen calorieën te tellen. Daardoor is het makkelijker vol te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd bij acht Europese onderzoekscentra, onder leiding van de Deense Faculty of Life Sciences in Kopenhagen. Het project ging in 2006 ging van start, met een subsidie van de Europese Commissie van 14,5 miljoen euro.

Lees ook:
Afvallen ? Ga naar de Mac ! (8 maart 2010)
‘Salade soms vetter dan Big Mac’ (26 juni 2009)
‘McDonald’s-gast wil zout en vet’ (2 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over McDonald’s en gezondheid
Alle berichten over diëten en afvallen

 

Reageer op dit artikel