nieuws

Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop

Industrienieuws

DOETINCHEM – De Nederlandse supermarkten zijn positief kritisch over de stap van supermarktketen CoopCodis om vanaf deze week Milieukeur-varkensvlees van niet gecastreerde dieren te verkopen.

Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop

DOETINCHEM – De Nederlandse supermarkten zijn positief kritisch over de stap van supermarktketen CoopCodis om vanaf deze week Milieukeur-varkensvlees van niet gecastreerde dieren te verkopen.

‘De stap van CoopCodis verdient lof’, aldus Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. ‘We streven er met z’n allen naar om niet te castreren vanaf 2015 en dan is het een goede zaak als er één is die het nu al in de markt zet. We kunnen er van leren’, zegt hij in het Agrarisch Dagblad.

Afspraken
Een woordvoerder van Schuitema in Amersfoort, de organisatie achter de C1000-supermarkten, wijst op de afspraken die zijn gemaakt in de verklaring van Noordwijk.
‘Het is prima dat CoopCodis daarop vooruit loopt, maar we moeten niet vergeten dat hun organisatie wel een stuk kleiner is dan die van C1000. Voor de veel grootschaliger productie die wij nodig hebben, zijn op dit moment gewoon nog geen voldoende betrouwbare geurdetectiemethoden beschikbaar.’

Interesse
Een woordvoerder van Albert Heijn supermarkten zegt dat er vanuit Albert Heijn met interesse wordt gekeken naar de ontwikkeling bij de CoopCodis-supermarkten. ‘Wij bespreken deze en andere ontwikkelingen op het gebied van vlees en dierenwelzijn met onze leveranciers’, aldus de AH-woordvoerder.

Jumbo
De Jumbo-supermarkten verkopen sinds vorig jaar het zogenoemde Jumbo Bewust-varkensvlees. Het is afkomstig van varkens die zijn grootgebracht in een Canadees houderijsysteem met zaagsel als strooisel.

Ook dit vlees draagt het Milieukeur-label. Het vlees is afkomstig uit een project opgezet door varkenshouder Raymond Cobben in Ulestraten. In het project doen verder mee Hendrix UTD, de Dierenbescherming en slachthuis Kerkrade. Ook in dit project worden de dieren in principe niet gecastreerd.

Download:
Rapport:
Milieukeur varkensvlees de keten door (WUR)

Lees ook:
Coop stapt over op Milieukeur vlees (10 april 2008)
Coop verkoopt als eerste super ‘ongecastreerd vlees’ (6 september 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Coop
Alle berichten over varkensvlees

Reageer op dit artikel