nieuws

Kloonvlees nog ver weg

Industrienieuws

PARMA – Kloonvlees lijkt nog ver weg. EU-voedselagentschap EFSA concludeerde donderdag in een onderzoek dat veel gekloonde dieren afwijkingen vertonen. Dat roept vragen op over de veiligheid van de consumptie van producten van die dieren.

Kloonvlees nog ver weg

PARMA – Kloonvlees lijkt nog ver weg. EU-voedselagentschap EFSA concludeerde donderdag in een onderzoek dat veel gekloonde dieren afwijkingen vertonen. Dat roept vragen op over de veiligheid van de consumptie van producten van die dieren.

Bij gekloonde runderen en varkens sterft 40 procent in het eerste halfjaar. Bij normaal geboren dieren is dat 10 procent, aldus professor Vittorio Silano van EFSA. De onderzoekers hebben geen indicatie dat vlees van gekloonde dieren riskanter is dan vlees van gewone dieren. Die conclusie stond ook al in de eerste versie van het rapport dat in januari verscheen. 

De onderzoekers vonden geen giftigheid of allergische reacties. ‘Maar die conclusie is gebaseerd op de veronderstelling dat melk en vlees afkomstig is van gezonde gekloonde dieren.’

Een woordvoerster van de Europese Commissie stelde donderdag dat de studie reden geeft tot toegenomen zorgen over de gezondheid en -welzijn van de klonen. ‘Door het ontbreken van gegevens zijn er ook wat open vragen over de veiligheid van het voedsel.’

De Europese Commissie wil nog de mening weten van een Europese Ethiekgroep. Ook komt er een enquête in alle 27 EU-landen. Als alle informatie binnen is, zal EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) overleggen met belanghebbenden, EU-landen en Europarlement over eventuele acties.

Lees ook:
Japan overweegt kloonvlees toe te staan (4 april 2008)
Fischer Boel wil snel debat over kloonvlees (25 februari 2008)
LNV zegt ‘nee, tenzij’ tegen kloonvlees (7 februari 2008)
FDA laat kloonvlees VS toe (16 januari 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kloonvlees

Reageer op dit artikel