nieuws

Kleine Britse slachterijen bang voor kaalslag

Industrienieuws

LONDEN – Als Britse slachterijen straks moeten opdraaien voor de volledige kosten van hygiëne-inspecties, zullen kleine slachterijen in Groot-Brittannië in rap tempo verdwijnen.

Kleine Britse slachterijen bang voor kaalslag

LONDEN – Als Britse slachterijen straks moeten opdraaien voor de volledige kosten van hygiëne-inspecties, zullen kleine slachterijen in Groot-Brittannië in rap tempo verdwijnen.

Dat voorspelt de brancheorganisatie van kleine slachterijen AIMS. De kosten voor de inspecties kunnen voor sommige abattoirs bijna verachtvoudigen. ‘Velen zullen er dan mee stoppen of moeten sluiten’, verwacht woordvoerder Norman Bagley.

Slag
De stijgende kosten zullen ook een slag betekenen voor de lokale vleesmarkt. ‘Britten worden gepusht om streekproducten te kopen, maar als deze plannen doorgaan zullen deze producten onbetaalbaar worden’, meent zelfstandig slachter en voorzitter van de branchevereniging voor vleeshandelaren, Wil Lloyd Williams.

Niet klagen
Volgens een woordvoerster van de Food Standards Agency, heeft de vleessector niets te klagen. ‘Tussen 2001 en 2007 hebben bedrijven aanzienlijke subsidies ontvangen om te moderniseren. Ruim 230 miljoen euro is hierin gestoken. Die tijd is nu voorbij.’

De FSA is wel bereid de overgang geleidelijk aan te laten gaan, zodat bedrijven tijd hebben zich aan te passen aan het nieuwe systeem.

Lees ook:
Aantal kleine slachters holt achteruit (27 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over slachterijen

Reageer op dit artikel