nieuws

‘Kippenvleessector moet meer samenwerken

Industrienieuws

UTRECHT – Ketenpartijen in de kippenindustrie moeten meer samenwerken om voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan supermarktketens. De verwerkende schakel moet hierbij de regie voeren.

‘Kippenvleessector moet meer samenwerken

UTRECHT – Ketenpartijen in de kippenindustrie moeten meer samenwerken om voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan supermarktketens. De verwerkende schakel moet hierbij de regie voeren.

Dat stelt de Rabobank in haar visie Kiezen voor kip. Enkele supermarktketens zijn dominant en de pluimveevleessector is te zeer versnipperd om daar tegenwicht aan te bieden. Slachterijen en vleesverwerkers moeten opschalen om sterker te staan.

Ook moet de keten, om efficiënt te kunnen werken, zoeken naar bestendige samenwerkingen, waarbij de verwerkende schakel de regie moet voeren. Alleen zo kan de pluimveevleessector in Nederland de concurrentie uit het buitenland aan, meldt de bank.

Richten op vers
Qua productie moet de sector zich richten op de versmarkt. Op de lange termijn bieden daarbij volgens de Rabobank meerdere marktsegmenten perspectief. Hierbij onderscheidt de bank de gangbare productie, een tussensegment en nichemarkten, meldt het Agrarisch Dagblad.

Bedrijven die zich richten op de gangbare productie moeten concurreren op kostprijs. Voor deze bedrijven moeten schaalvergroting en hoge productiviteit speerpunten zijn.

Lees ook:
Wiesenhof zet Russische vleeskuikenketen op (8 februari 2008)
Vleeskuikenketen heeft marktleider nodig (18 december 2007)
Kipsector zet in op hoger dierenwelzijn (22 november 2007)
Kipsector wil koploper worden (14 november 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kippenvleesketen

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel