nieuws

Kipnugget McDonald’s is jarig

Industrienieuws

OAK BROOK – De kipnugget van McDonald’s bestaat dit jaar 25 jaar. McDonald’s heeft het kipklompje echter níet uitgevonden.

Kipnugget McDonald’s is jarig

OAK BROOK – De kipnugget van McDonald’s bestaat dit jaar 25 jaar. McDonald’s heeft het razend populaire kipklompje echter níet uitgevonden.

Hoewel McDonald’s de kipnugget heeft geadopteerd, is het niet de bedenker van de kipsnack. De kipnugget als snack is uitgevonden door foodwetenschapper prof. Robert C. Baker.

Patent
Hij is zijn hele wetenschappelijke leven bezig geweest met innovaties op het gebied van kippenvlees. Hij wordt ook wel de ‘Thomas Edison’ van de pluimveewereld genoemd. Baker nam echter geen patent op zijn uitvinding. McDonald’s deed dit met zijn McNugget wel. Het recept werd in 1979 gemaakt en in 1983 gingen de eerste kipnuggets over de toonbank.

Procédé
De nuggets worden gemaakt van wit kippen(borst)vlees dat mechanisch van de botten wordt geschraapt, zogenoemd seperatorvlees. Daarna komt er beslag en paneermeel omheen en worden de kipklompjes kort gebakken om vervolgens diepgevroren te worden. Er zijn diverse vormen van McNuggets: een laars, een grafsteen, een cirkel en een pijlpunt.

Website
De fastfoodgigant eert het gefrituurde kipklompje nu met een eigen fan-website. Alle nuggetsfans mogen op de website www.nuggnuts.com verklaren waarom ze zo houden van de snack. Tevens kunnen nuggetfans een gelofte afleggen waarin ze o.a. beloven zoveel mogelijk McNuggets te zullen eten.

Afgelopen jaar verkocht McDonald’s wereldwijd ruim vier miljard stuks McNuggets.

Ga hier naar de fansite van de McNugget

Lees ook:
Britse eet 18 jaar alleen kipnuggets en patat (25 augustus 2008)
Olympische held Usain Bolt loopt op kipnuggets (21 augustus 2008)
Eer voor jarige Big Mac (+ filmpjes) (23 augustus 2007)

kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over kipnuggets
Alle berichten over McDonald’s

Reageer op dit artikel