nieuws

Kamer wil slachterijen behouden

Industrienieuws

DEN HAAG – De strengere regels bij controles in slachterijen, mogen er niet toe leiden dat slachthuizen ophouden te bestaan. Dat bepleit een meerderheid van de Tweede Kamer.

Kamer wil slachterijen behouden

DEN HAAG – De strengere regels bij controles in slachterijen, mogen er niet toe leiden dat slachthuizen ophouden te bestaan. Dat bepleit een meerderheid van de Tweede Kamer.

Door de problemen bij de VWA is er een verhoogd risico op fraude bij kleine en middelgrote slachterijen, bleek onlangs uit onderzoek van de Commissie Vanthemsche. Minister Gerda Verburg wil daarom het toezicht op deze bedrijven verscherpen.

Motie
Tweede Kamerlid Janneke Snijder (VVD) vindt dat het strengere toezicht er niet toe mag leiden dat slachterijen in de problemen komen en hun activiteiten moeten staken. Zij diende hierover een motie in, die door een grote meerderheid werd gesteund, meldt het Agrarisch Dagblad.

Orde op zaken
PVV’er Dion Graus stelt daarnaast dat keuringsartsen beter moeten worden opgeleid en voordurend moeten worden bijgeschoold. Ook wil hij het AID-kantoor in Kerkrade behouden. Dit kantoor dreigt te verdwijnen door de fusie met de VWA en de Plantenziektenkundige Dienst. De Kamer vindt dat er eerst orde op zaken moet worden gesteld bij de VWA voordat die fusie kan doorgaan.

Download hier het rapport van de Commissie Vanthemsche

Lees ook:
‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen’ (23 juni 2008)
Klokkenluiders niet naar VWA-onderzoeker (6 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de VWA
Alle berichten over de AID

Reageer op dit artikel